Karatézott és sövényt nyírt TikTokon egy kolozsvári bíró, ezért kizárták a bírói karból

2021. december 14. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

Karatézott és sövényt nyírt TikTokon egy reformista román bíró, ezért kizárták a bírói karból. A döntés után jelezte, a magánéletéhez ilyen téren senkinek semmi köze, az említett esetekben nem kommentálta és nem bírálta a román igazságszolgáltatást. Politikai okok lehetnek a döntés mögött, egy korábbi igazságügyi miniszter az EU-hoz fordul.

A Transindex erdélyi magyar hírportál cikke szerint a román Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács bírói részlege hétfői ülésén megszavazta Cristi Danileţ kizárását a bírói karból. A Kolozs megyei törvényszék bíráját a Tiktokon közzétett videói miatt büntette a testület. Az igazságszolgáltatásban dolgozók jogállására vonatkozó törvény alapján meghozott döntés nem jogerős, a legfelsőbb bíróságon megfellebbezhető.

Cristi Danileţ a döntés után azt írta, valóban a TikTokon tavaly általa közzétett két videó miatt döntött így a testület, pedig ezeknek semmi közük az igazságszolgáltatáshoz és a bírói hivatáshoz, hiszen a magánéletéhez tartoznak.

„Semmiféle megjegyzést nem teszek ezeken a felvételeken az igazságszolgáltatásra, és a képi tartalomnak sincs köze a hivatásomhoz. Ez az én magánéletem, amiért senkinek nem tartozom beszámolóval” – írta.

Danileţet az úgynevezett reformisták között tartják számon. Stelian Ion korábbi igazságügyi miniszter közölte: tájékoztatni fogja az Európai Bizottságot az „abszurd döntéséről”.

A román ellenzék egyik vezetője, Dan Barna arról beszélt, ez „súlyos támadás a független bírák ellen”, és szerinte figyelmeztetésnek is tekinthető, ami ezekben a napokban a román igazságszolgáltatásban történik. „Újabb szakaszához értünk egy háborúnak, ami a jelek szerint sajnos nem akar véget érni”.

A politikus szerint a kormánykoalíciónak és az államfőnek „határozottan el kellene határolódnia” az ilyen jellegű „támadásoktól”, még mielőtt Románia felkerülne azoknak az országoknak a listájára, amelyek már nem jogállamok. Danileţ karatemozdulatát itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!