Egész iparág épült a kölyökkutyák fülének illegális csonkítására Nagy-Britanniában

2021. december 13. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britanniában kutyatenyésztők egész hálózata foglakozik azzal, hogy kölyökkutyákon illegális esztétikai beavatkozásokat hajtsanak végre. Leggyakrabban az amerikai bullyk fülét „nyirbálják meg” azért, hogy ezzel „feltűnő” megjelenést kölcsönözzenek az állatnak, és így még drágábban adhassanak túl rajtuk – írja a BBC riportja.

Az ilyen eljárás teljesen illegális Nagy-Britanniában, azt viszont nem tiltják a brit törvények, hogy külföldről ilyen kutyákat vigyenek be az országba. Emiatt aztán kész iparág épült a hamisított állatútlevelek és mikrocsipek gyártására és beszerzésére. Ezekkel azt a látszatot kelthetik a vevők és a hatóságok előtt, hogy a kutyák fülét nem Nagy-Britanniában szabták át.

Az egyik ilyen tenyésztő 13 ezer fontért kínált eladásra egy ilyen kölyökkutyát a BBC beépített újságírójának. „A fülek, az útlevél és a csipek beszerzése általában 500 fontba kerül... az állatorvosom Törökországból szerzi be ezeket. Vittem már kutyákat kiállításokra Írországba, Spanyolországba, és a határokon minden alkalommal átjutottam ezekkel a papírokkal. Soha nem volt probléma” – mondta egy cardiffi tenyésztő. Egy másik tenyésztő arról beszélt, hogy ha az ilyen kutyákról kérdezgetik, akkor csak azt válaszolja, hogy egy ír kereskedőtől vette őket, és ez minden, amit tud róluk.

Vanessa Waddon, a Hope Rescue nevű kutyamentő szervezet munkatársa olyan megcsonkított kutyákról gondoskodik, akiket a cardiffi tanács foglalt le egy illegális tenyésztőtől. Állítása szerint a kölyökkutyák 1500 fonttal többet érnek, miután megcsonkították a fülüket. Waddon szerint a közösségi médiában megjelenő influenszerek miatt van igény az ilyen kinézetű kutyákra.

Paula Boyden, a Dogs Trust brit állatjóléti szervezet munkatársa szerint egyáltalán nem indokolt a kölyökkutyák ilyesféle megcsonkítása. Sőt, szerinte ezzel még egészségügyi és viselkedési problémákat is okozhatnak a kutyáknak. „Néhány állatnál fertőzések alakulnak ki, vagy nem szeretik, ha az emberek megérintik a fülüket” – mondta.

„Az egész a státusz miatt van. A beavatkozásoknak semmilyen egészségügyi előnye nincs. A fülek megnyirbálása illegális csonkításnak számít. Úgy tekintenek ezekre az állatokra, mint árucikkekre, nem pedig úgy, mint élő és érző lényekre” – kommentált a BBC riportját Daniella Dos Santos, a Brit Állatorvosi Kamara (BVA) korábbi elnöke.

A magyarországi állatvédelmi jogszabály szerint az ebek fülvágása szintén tilos, és a farok kurtítása is csak az állat hétnapos koráig engedélyezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!