Berlusconi elnökké választását és elnöki rendszer bevezetését lebegteti az olasz jobboldal

2021. december 12. – 22:47

Másolás

Vágólapra másolva

A jobboldali többség nevezi meg a következő államfőt Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint. Meloni az elnöki köztársaság bevezetését is felvetette Rómában a konzervatív erők karácsonyi találkozója vasárnapi zárásán, illetve közölte, hogy Silvio Berlusconit tartaná „hazafias érzelmű” elnöknek – derül ki az MTI tudósításában.

A jobboldali és jobbközép pártok parlamenti többséggel bírnak, ezért meghatározók lesznek a következő államfő megnevezésekor és megválasztásakor. (Az olasz köztársasági elnököt egy elektori testület választja meg, ami parlament két házának a tagjaiból áll, és a 20 olasz régió delegálta 58 elektorból áll.)

Giorgia Meloni lényegében közölte, hogy nem kívánnak megállapodni a baloldali erőkkel: „Patriótát akarunk az államfői székben látni, és nem vagyunk hajlandók kompromisszumra” Korábban a balközép Demokrata Párt (PD) széles többséget javasolt a következő államfő megválasztásához. Az FdI elnöke elmondta, kit tart hazafias érzelmű államfőjelöltnek: Silvio Berlusconi volt kormányfőt, a Hajrá, Olaszország! (FI) elnökét nevezte meg.

„Berlusconit az európai érdektábor távolíttatta el, mivel nem írta alá azokat az (európai) megállapodásokat, melyeket Mario Monti aláírt”

– mondta Giorgia Meloni arra utalva, hogy 2011-ben Silvio Berlusconit választások nélkül Mario Monti váltotta a kormányfői székben. Hogy a már 85 éves, botrányhős volt miniszterelnök akár esélyes is lehet az elnöki posztra, arról a héten már beszámoltunk. Berlusconit az hozza jó helyzetbe, hogy személye kompromisszumként szolgálhat a jobboldalon egymással is versengő Északi Liga és Fratelli d'Italia pártok között.

Silvio Berlusconi és Giorgia Meloni 2019-ben. Fotó: Jacopo Landi / NurPhoto via AFP
Silvio Berlusconi és Giorgia Meloni 2019-ben. Fotó: Jacopo Landi / NurPhoto via AFP

A poszt esetleges várományosai között szerepel még a kormányfő, Mario Draghi neve is, utóbbi államfői kinevezése azonban a kormány felborulásához vezethet. Mattarella és elődje Giorgio Napolitano is a balközép pártok jelöltjének számított, most azonban – 2006 óta először – a parlamentben többséggel bíró jobboldal és jobbközép javasolta jelölt juthat a Quirinale (az elnöki) palotába.

Giorgia Meloni beszélt arról is, hogy a jobboldal ki akar lépni „a parlamenti köztársaság döntésképtelenségéből, és átlépni az elnöki köztársaságba”. Meloni felszólalása zárta vasárnap a Konzervatívok Karácsonya nevű egyhetes politikai találkozót. A résztvevő Matteo Salvini, a Liga elnöke bejelentette, hogy hétfőn megkezdi az egyeztetést a parlamenti pártokkal az államfő személyének kiválasztásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!