Köztársasági elnökként térhet vissza az olasz politikába Silvio Berlusconi

2021. december 9. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze tizennégy szavazat hiányzik Silvio Berlusconinak az 505 fős többséghez az elnökválasztó elektori testületben az affariitaliani.it értesülései szerint. A portál jövő év elején tartott köztársasági elnökválasztás előtti puhatolózó tárgyalások mostani állását szellőztette meg, ellentmondva a korábbi híreknek, melyek szerint még 40-60 képviselő támogatása hiányozhat a volt miniszterelnöknek.

Olaszország köztársasági elnökét egy 1008 főből álló elektori testület választja meg, melyben a Képviselőház és a Szenátus tagjai, valamint a régiók küldöttei rendelkeznek szavazati joggal. Az elnök mandátuma hét évig tart, Sergio Mattarella eredetileg kereszténydemokrata, később azonban baloldalra tolódó alkotmányjogász 2015 eleje óta viseli a tisztséget. A jövő év elején tartott szavazásra eddig nincsenek hivatalos jelöltek, az elmúlt napokban azonban egyre több helyről jöttek hírek, hogy Berlusconi mindenképpen elindulna, és elkezdte többsége felépítését az elektorok között.

A 85 éves Berlusconi, aki korábban a Forza Italia párt élén négyszer is volt miniszterelnök, mára már az olasz politika partvonalára szorult, de személye kompromisszumként szolgálhat a szélsőjobboldalon egymással is versengő Északi Liga és Fratelli d'Italia pártok között. A jobboldali pártoknak az 1008 fős elektori testületben körülbelül 450 képviselője van, de a mostani hírek szerint a független és párt nélküli elektorok közül is sokan támogatnák a Lovag becenevű politikust. Berlusconi egyébként a populista Öt Csillag Mozgalom politikusainak megnyerése érdekében az utóbbi hetekben hirtelen támogatni kezdte az általa korábban a kommunizmushoz hasonlított és hevesen ellenzett, néhány éve bevezetett munkanélküli segély-rendszert.

Berlusconi legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy felmentették az úgynevezett unga-bunga-perben, melyet azért indítottak ellene, mert 2008 és 2009 között több, prostituáltakkal tartott orgián állítólag kiskorú lányokkal is szexelt. Bár az orgiákon való részvételt Berlusconi soha nem tagadta, azt nem sikerült rábizonyítani, hogy kiskorúakkal feküdt le. A maffiával is jó kapcsolatot ápoló politikus egyébként korrupciós ügyek egész sorozatába keveredett karrierje során, de eddig mindig sikerült tisztára mosnia a nevét. Ha korábbi politikai ellenfeleit meggyőzve jövőre tényleg köztársasági elnök lesz, Berlusconi 92 éves koráig viselheti majd a tisztséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!