Biden katasztrófahelyzetet hirdetett Kentuckyban a tornádók pusztítása miatt

2021. december 12. – 07:38

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök szombaton jóváhagyta a katasztrófahelyzet kihirdetését a tornádók sújtotta Kentucky államban – írja az MTI.

Tegnap óta legalább nyolcvanhárman vesztették életüket az ítéletidőben Kentuckyban, a halálos áldozatok száma azonban vélhetően 100 fölé emelkedhet a napokban.

Biden beszélt Illinois, Kentucky, Missouri és Tennessee államok kormányzóival: részvétét fejezte ki az áldozatok miatt, valamint gyors szövetségi segítséget ígért. Az elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok mindenben támogassák a tagállami hatóságok mentési munkálatait. A katasztrófahelyzet kihirdetésével Kentucky állam hozzáférhet majd egy helyreállítást szolgáló pénzalaphoz is – írja a BBC.

„Ez lehet történelmünk egyik legnagyobb tornádószerencsétlensége. Tragédia. Még most sem tudjuk pontosan, hányan vesztették életüket és milyen károk keletkeztek” – jelentette ki Biden a delaware-i Wilmingtonban mondott beszédében.

Biden arról is beszélt, hogy a nemzetnek közösen kell átvészelnie ezeket az időket, és hogy a politikai hovatartozás nem számít, mindenki amerikai. Megígérte, hogy feleségével, Jillel imádkozni fog az áldozatokért.

Az amerikai elnök a klímaváltozásnak a történtekben játszott szerepét firtató újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy megbízza a környezetvédelmi hivatalt (EPA) és az egyéb illetékes hatóságokat, járjanak utána a kérdésnek. Meteorológiai szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, szokatlan, hogy a hidegebb hónapokban keletkezzenek ilyen időjárási jelenségek.

Biden mindemellett kijelentette, hogy foglalkozni kell a tornádóriasztások kérdésével is. A korábbi hírek szerint öt államban – Arkansasban, Illinoisban, Kentuckyban, Missouriban és Tennessee-ben – legalább 30 tornádót jelentettek.

A Kentucky délnyugati vidékén fekvő, alig több, mint tízezer lakost számláló Mayfield városka szenvedte el a legnagyobb pusztítást. A városban károkat szenvedett a tűzoltóság épülete és beomlott egy gyertyagyár teteje is, a romok alatt sokan életüket vesztették.

Az üzemben nagyjából 110-en dolgozhattak a történtek idején, mintegy negyven munkást ki tudtak menekíteni. Andy Beshear helyi kormányzó azt mondta, csoda lenne, ha még valakit élve találnának a romok alatt.

„Nagy valószínűséggel a százat is meghaladhatja a halálos áldozatok száma Kentuckyban” – tette hozzá Beshear.

Halálos áldozatokat követeltek a tornádók Arkansas államban is, ahol legalább két ember meghalt és öt megsérült, amikor az egyik tornádó megrongálta egy idősotthon tetejét Monette városkában.

Illinois déli részén, Edwardsville térségében a heves viharok következtében beroskadt az Amazon logisztikai központjának tetőszerkezete, a legfrissebb információk szerint hatan meghaltak. James Whiteford, a helyi tűzoltóság parancsnoka szerint szombat délutánig 45 embert tudtak kimenteni a romok alól, de még többen rekedhettek a törmelék alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!