Már több mint 70 áldozata van az USA közepére lecsapó tornádóknak, de ez a szám még ma 100 fölé kúszhat

2021. december 11. – 11:31

frissítve

Már több mint 70 áldozata van az USA közepére lecsapó tornádóknak, de ez a szám még ma 100 fölé kúszhat
Katasztrófaelhárítók a romok között december 10-én, miután egy heves viharban beszakadt az Amazon internetes kereskedelmi vállalat elosztóközpontjának tetőszerkezete az Illinois állambeli Edwardsville-ben. Fotó: Jeff Roberson / MTI/AP

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés – 18:38

Kentucky kormányzója, Andy Beshear szerint már több mint 70 halálos áldozata van az államra lecsapó tornádónak, de könnyen lehet, hogy ez a szám még szombaton 100 fölé emelkedik – írja a BBC. Egy mayfieldi gyertyagyárban több mint százan tartózkodtak, mikor a tornádó miatt összeomlott, közülük még csak 40 embert sikerült kimenteni.

Kentuckyban nagyjából 60 ezren maradtak áram nélkül, de sokak otthona is teljesen összeomlott. Az NBC News szerint két kisgyereket eltűntként jelentettek, de később megtalálták őket egy fürdőkádban, ami a szél kitépett az otthonukból, és jóval arrébb rakott le.

Egy Illinois államban található Amazon raktárban legalább egy ember meghalt, és nem tudni, hogy hányan rekedtek bent. Az épület egyik fala 30 méter hosszan részlegesen leomlott, még próbálják eltakarítani a törmeléket.

Korábban írtuk, hogy Andy Beshear kormányzó szerint legalább 50 ember halt meg Kentucky állam délnyugati részén, amikor pénteken késő este tornádó csapott le az Egyesült Államok középső részén. Beshear későbbi sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy a tornádó halálos áldozatainak száma csak az általa vezetett államban akár 70-100 fő is lehet, és folyamatosan érkeznek az újabb halálos áldozatokról szóló hírek.

A pusztítás nagy része Graves megyében összpontosult, és súlyosan érintette Mayfield városát is. Beshear kormányzó az éjszaka folyamán szükségállapotot hirdetett, és bevetette a Nemzeti Gárdát is. Két tartályos kocsi tart Mayfieldbe, hogy az emberek számára ivóvizet biztosítsanak. Súlyos károk keletkeztek Mayfield belvárosi épületeiben is, a Graves megyei bíróság épülete és hozzá tartozó börtön is károkat szenvedett. Mayfieldben egy gyár teteje is beomlott.

A NOAA Vihar-előrejelző Központ szerint öt államban – Arkansasban, Illinoisban, Kentuckyban, Missouriban és Tennessee-ben – legalább 30 tornádót jelentettek, az arkansasi tisztviselők szerint pedig legalább két ember meghalt. Az Arkansas-i 555-ös autópályát Trumann város közelében felborult járművek miatt lezárták. A Tennessee államot sem kímélte az ítéletidő, ahol legalább hárman meghaltak. Nashville-ben is tornádófigyelmeztetést adtak ki helyi idő szerint hajnali 3 órakor, miután a közeli Pegram városára is lecsapott egy tornádó. A Tennessee északnyugati részén fekvő Samburg településen a több építmény is megrongálódott. Az Obion megyei seriff hivatala szerint a város a földdel vált egyenlővé, a város tűzoltósága, mentőállomása és az egyik idősek otthona is megsérült.

Fotó: MTI/AP/St. Louis Post-Dispatch/Robert Cohen
Fotó: MTI/AP/St. Louis Post-Dispatch/Robert Cohen

Illinois államban, St. Louistól északkeletre fekvő Edwardsfill városában egy Amazon-raktár is megrongálódott. Michael Fillback rendőrfőnök a CNN KMOV-nak szombat reggel azt nyilatkozta, hogy a rendőrség nem tudja, hogy hány ember tartózkodott az épületben, és azt sem, hogy hányan rekedtek még bent.

Legalább egy ember életét vesztette az északkelet-arkansasi Monette-ban, miután pénteken egy tornádó megrongált egy idősek otthonát, legalább 20-an megsérültek az intézményben. Egy nő is meghalt a közeli Leachville-ben, amikor egy helyi üzletben vásárolt mikor a vihar lecsapott, és nem tudott kijutni – mondta Dale Cook, Mississippi megye seriffje a CNN-nek.

A Kentucky állambeli Madisonville közelében kisiklott egy vonat szombat kora reggel mikor a pusztító időjárás ezt a területet is elérte, sérüléséről nem érkezett jelentés.

A tornádókat több helyen is szélviharok és jégeső is kísérte. A szélsőséges időjárás miatt eddig hét állam több mint 240 000 háztartása vesztette el az áramellátását. A tornádó kelet felé haladt, Észak-Louisianától egészen Ohio déli részéig.

(Washington Post, MTI, CNN)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!