Már 94 halálos áldozata van az USA-t sújtó tornádóknak

2021. december 12. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap 94-re emelkedett a Kentuckyban pusztító hurrikánok halálos áldozatainak száma, de több tucat ember hollétéről továbbra sincs információ. Az érintett régiót (Arkansas, Illinois, Kentuckyban, Missouri és Tennessee) összesen 30 tornádó szántotta végig péntek folyamán, Joe Biden katasztrófahelyzetet hirdetett a tragédia miatt.

Jacqueline Coleman, Kentucky állam alkormányzója a BBC-nek elmondta: a halálos áldozatok száma „óráról órára” tovább emelkedik. James Comer helyi képviselő, aki a mentőkkel együtt dolgozik a romba dőlt Mayfield városában, azt mondta, hogy az ottani tornádó valaha látottak közül a legnagyobb volt. „Ez a legsúlyosabb viharkár, amit egész életemben láttam. Voltak már olyan tornádók, amelyek ugyanolyan hosszúak voltak, mint ez, de ilyen szélességű még nem volt” – mondta.

Negyven embert sikerült kimenteni a Mayfieldben összedőlt gyertyagyárból, de további hatvanan eltűntek itt, és Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója, aki már járt a helyszínen, azt mondta, hogy nem valószínű, hogy vannak még túlélők, szombat óta senkit sem találtak élve. „Legalább 15 lábnyi fém és autók borítják az épület tetejét, maró hatású vegyi anyagokkal teli hordók vannak bent. Csoda lenne, ha még valakit élve találnának” – mondta. Az egyik gyertyagyári alkalmazott kétségbeesett segélykérést tett közzé a Facebookon a roncsok alól, miközben a háttérben a munkatársak nyögése hallatszott. „Csapdába estünk, kérem, segítsenek nekünk” – mondta a CNN-en is lejátszott felvétlen Kyanna Parsons-Perez – akit később kimentettek.

Joe Biden elnök így nyilvánított részvétet a tragédia után:

„Ez lehet történelmünk egyik legnagyobb tornádószerencsétlensége. Tragédia. Még most sem tudjuk pontosan, hányan vesztették életüket és milyen károk keletkeztek”. Biden arról is beszélt, hogy a nemzetnek közösen kell átvészelnie ezeket az időket, és hogy a politikai hovatartozás nem számít, mindenki amerikai. Megígérte, hogy feleségével, Jillel imádkozni fog az áldozatokért.

A többi érintett államban kisebb volt a pusztítás Kentuckyhoz képest. Arkansasban ahol legalább két ember meghalt és öt megsérült, amikor az egyik tornádó megrongálta egy idősotthon tetejét Monette városkában. Illinois déli részén, Edwardsville térségében a heves viharok következtében beroskadt az Amazon logisztikai központjának tetőszerkezete, a legfrissebb információk szerint hatan meghaltak. James Whiteford, a helyi tűzoltóság parancsnoka szerint szombat délutánig 45 embert tudtak kimenteni a romok alól, de még többen rekedhettek a törmelék alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!