A világ legfiatalabb női pilótájaként kerülheti meg a Földet egy 19 éves belga lány

2021. december 11. – 15:38

A világ legfiatalabb női pilótájaként kerülheti meg a Földet egy 19 éves belga lány
Fotó: YVES HERMAN / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan hallhattak már Amelia Earhartról és a nagy tervéről a harmincas évekből, hogy körberepüli a Földet. Bár neki nem sikerült, és az ő eltűnése a mai napig Amerika történelmének egyik legnagyobb rejtélye, mégis sokakat inspirált arra, hogy női pilótaként vágjanak bele a több tízezer kilométeres kalandba.

Shaesta Wais 2017-ben 30 éves korában szerezte meg a legfiatalabb női pilóta címét, aki képes volt egyedül körbe repülni a bolygót, és erre címre pályázik most a belga-brit nemzetiségű, 19 éves Zara Rutherford, akinek szülei maguk is pilóták.

A Reuters szerint Rutherford Föld körüli útja augusztusban startolt a nyugat belgiumi Kortrijk-Wevelgem nemzetközi repülőtérről. Az 51 ezer kilométeres repülőút öt kontinenst és 52 országot érint, köztük az Egyesült Államokat, Grönlandot, Oroszországot és Kolumbiát.

December 11-én érkezett meg a szöuli Gimpo nemzetközi repülőtérre az orosz Vlagyivosztokból a Sharkra (magyarul Cápa) keresztelt ultrakönnyű repülőgépével, és az újságíróknak adott ottani interjú alapján az út cseppet sem volt zökkenőmentes. Zara és Shark az eredeti tervek szerint karácsonyig fejezte volna be a föld körberepülését, de miután egy hónapot Alaszkában és Oroszországban ragadtak vízum és időjárási problémák miatt, így csak január közepére érhet az út végére.

Mint ahogy jelenleg sokaknak, úgy Zarának sincs sok lehetősége felfedezni a világ városait a koronavírus miatti utazási korlátozások miatt, csupán a levegőből, az viszont mindenért kárpótolja:

„A levegőből látom ezeket a helyeket, és ez a legelképesztőbb dolog valaha”.

Zara Rutherford kalandos útjáról és élményeiről saját blogján is beszámol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!