Németországban munkahelyi balesetnek minősül, ha valaki megsérül, míg otthon eljut az ágyától az íróasztaláig

2021. december 10. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

A német Szövetségi Szociális Bíróság döntése szerint a munkavállalót otthoni munkavégzés közben is védi a munkaadó felelősségbiztosítása. A precedenst egy home office-ban dolgozó férfi szolgáltatta, aki csigolyáját törte, míg házában az ágyától próbált meg eljutni az íróasztalig.

A férfinak reggel csak egy emeletet kellett volna leküzdenie, de még a munka elkezdése előtt elesett a csigalépcsőjén, miközben eltörte az egyik gerinccsigolyáját. A férfi munkáltatójának biztosítója megtagadta, hogy fizessen a balesetért, ezért a dolgozó bíróságra vitte az ügyet.

Első fokon azt állapították meg, hogy míg az ágytól eljut az asztalig, ingázásnak tekinthető, ezért a cégnek fizetnie kell. A munkáltató fellebbezett, és a regionális bíróság már neki kedvezett. Az ott született ítélet szerint az asztalhoz való eljutás nem biztosított cselekmény, és csak megelőzője a tényleges munkának.

A szövetségi bíróság aztán az elsőfokú ítéletet hagyta helyben, az indoklás szerint a lépcső megmászása kizárólag a munkakezdés miatt történt a munkáltató érdekében, és ez ingázás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!