Felborult egy emberekkel telezsúfolt kamion Mexikóban, legalább ötvenhárman meghaltak

2021. december 10. – 05:40

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább ötvenhárman meghaltak és sokan megsérültek Mexikó déli részén, amikor felborult egy közép-amerikai migránsokat szállító kamion, írja a Guardian az AP hírügynökség alapján.

A tragikus baleset egy veszélyes kanyarban történt Chiapas állam félmilliós fővárosánál, Tuxtla Gutiérreznél. Legalább negyven embert súlyos sérülésekkel vittek a környékbeli kórházakba.

Az állampolgárságukat egyelőre nem állapították meg. A túlélők közül néhányan arról számoltak be, hogy fejenként 2500–3500 amerikai dollárt (körülbelül 800 ezer–1,1 millió forint) fizettek a fuvarért, amelynek végállomása az ország középső részén fekvő Puebla állam lett volna.

A baleset helyszíne – Fotó: Yara Cristel LR/via Reuters
A baleset helyszíne – Fotó: Yara Cristel LR/via Reuters

Az MTI szerint gyakran előfordul, hogy az embercsempészek teherautókkal bonyolítják le a fuvarokat Mexikóban. A mexikói hatóságok idén január és szeptember között több mint 190 ezer migránst tartóztattak fel, háromszor annyit, mint 2020-ban. Közülük 74 300 embert kitoloncoltak.

A végcél általában az Egyesült Államok, ahol becslések szerint tíz és tizenegy millióan élnek tartózkodási engedély nélkül, vagy a magyar közbeszéd terminológiái szerint illegális bevándorlóként. Bár ezt a fajta migrációt az állam legalább az 1980-as évektől kezdve próbálta elfojtani, a bel- és külföldi gazdasági motivációk miatt a bevándorlók száma azóta is nőtt, a szigorítások pedig végül pont a migráns népesség tömeges letelepedéséhez vezettek. Joe Biden amerikai elnök letelepedést segítő politikájáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen>>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!