Idén rekordszámú, 293 újságíró volt börtönben világszerte

2021. december 9. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte ismét rekordszámú újságíró volt börtönben, és legkevesebb 24 újságírót gyilkoltak meg munkájával összefüggésben az idén a Bizottság az Újságírók védelmére (CPJ) nevű újságíró-jogvédő szervezet csütörtökön hajnalban kiadott éves jelentése szerint. A New York-i székhelyű bizottság jelentése alapján az MTI azt írja, ebben az évben – december 1-jéig – 293 újságíró volt börtönben, míg tavaly 280. Azokon kívül, akiket bizonyítottan munkájukkal összefüggésben gyilkoltak meg, 18-an haltak meg úgy, hogy gyaníthatóan munkájukért ölték meg őket, de túl nehéz volna bizonyítani ezt az indítékot – fogalmaz jelentésében a szervezet.

A dokumentum kiemeli, hogy a bebörtönzések indoka országonként nagyon eltérő, a rekordszámú eset jól érzékelteti a világban zajló politikai felfordulást és a független újságírással szembeni egyre nagyobb türelmetlenséget.

„Ez már a hatodik egymást követő év, amelyben a CPJ adatai szerint rekordot dönt a börtönben lévő újságírók száma” – állapította meg közleményében Joel Simon, a nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója. A szervezet 40 éve tartja számon az újságírók elleni erőszakcselekményeket és törvénytelenségeket.

„Az újságírók számára óriási nehézséget jelent, hogy a kormányok egyre eltökéltebben akarják az ellenőrzésük alatt tartani és érdekeiknek megfelelően tárni a nyilvánosság elé az információkat. Különösen szomorú, hogy Mianmarban – a február 1-jei katonai hatalomátvétel óta – és Etiópiában ismét elnyomják a sajtószabadságot” – fogalmazott Simon.

A legtöbb, összesen 50 újságíró Kínában volt börtönben az idén, utána Mianmar következik 26-tal, aztán Egyiptom 25-tel, Vietnam 23-mal és Fehéroroszország 19-cel a CPJ adatai szerint. Az idei jelentés említi meg először a Hongkongban bebörtönzött újságírókat. Nyugaton az újságírók számára továbbra is Mexikó a legveszélyesebb ország, mert a szervezett bűnözést és a korrupciót felfedni akaróktól rendszeresen így szabadulnak meg a bűnözők – írta a CPJ.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet szerdán megjelent új jelentésében vizsgálta a sajtó helyzetét Kínában, és elég elszomorító megállapításokat tett. A szervezet sajtószabadságot összegző World Press Freedom Index listáján az ország a 177. helyen áll a 180-ból, két helyezéssel Észak-Korea előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!