Vízágyúval oszlatták a kötelező oltás ellen tüntetőket Brüsszelben

2021. december 5. – 21:35

Vízágyúval oszlatták a kötelező oltás ellen tüntetőket Brüsszelben
A rendőrség vízágyúval oszlatta a tüntetőket Brüsszelben 2021. december 5-én – FOTÓ: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vízágyút is bevetett a rendőrség Brüsszelben a járványügyi intézkedések ellen tüntetők közé keveredett rendbontók ellen.

Nagyjából nyolcezren tüntettek december 5-én, vasárnap délután a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett friss belga szabályozások, valamint a kilátásba helyezett kötelező beoltás ellen tiltakozva a belga fővárosban. A menet elején a kötelező oltás ellen tiltakozó ápolók és tűzoltók vonultak – írja a La Libre Belgique belga újságra hivatkozva az MTI.

Belga tüntetők Brüsszelben – Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Belga tüntetők Brüsszelben – Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A tüntetők egy kevésbé békés csoportja kukákból és egyéb utcán található tárgyból barikádokat épített, petárdákat gyújtott, tűzijátékot lőtt ki és éles szóváltásba keveredett a rendőrökkel, akik később könnygázt és vízágyút is bevetettek a távozásra felszólító utasítást megtagadókkal szemben.

Nem először fordul erőszakba a belga kormány járványügyi intézkedései elleni tüntetés Belgiumban, legutóbb november 21-én történt hasonló rendbontás. Az akkor mintegy 35 ezer fős megmozdulást követően 44 embert állítottak elő.

A tüntetést a kötelező oltás belengetése és az alábbi intézkedések pénteki bevezetése váltotta ki:

  • kötelező maszkviselést 6 éves kortól,
  • a karácsonyi szünet egy héttel korábban, december 18-án kezdődik az óvodákban, általános iskolákban,
  • nem lehet megtartani a 400 főnél több fős rendezvényeket.
Belga rendőrség vízágyúval – Fotó: PAUL-HENRY VERLOOY / BELGA MAG / BELGA VIA AFP
Belga rendőrség vízágyúval – Fotó: PAUL-HENRY VERLOOY / BELGA MAG / BELGA VIA AFP


A belga közegészségügyi intézet lefrissebb jelentése szerint a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek napi átlagos száma a hét folyamán 17 823 volt Belgiumban. Ez 4 százalékkal több, mint a megelőző héten. Kórházban 3604 beteget ápolnak koronavírussal, közükük 803 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. Mindkét adat emelkedett a héten. Átlagosan naponta 47-en halnak meg Belgiumban a vírus okozta szövődményekben, ami 27 százalékkal haladja meg az előző hétnapos periódus adatait.
A járvány kezdete óta 27 167-en haltak meg a szövődményekben és 1 millió 827 ezer 467-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal Belgiumban.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!