Ferenc pápa szerint politikai propagandára használják a menekülteket Európában

2021. december 5. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucatnyi menekülttel találkozott Leszbosz szigetén Ferenc pápa vasárnap, görögországi látogatásának második napján. Beszéde azonban elsősorban az európai döntéshozóknak szólt.

„Könnyű befolyásolni a közvéleményt úgy, hogy félelmet keltünk a másikban” – fogalmazott Ferenc pápa a BBC cikke szerint. A katolikus egyházfő szerint politikai propagandára használják a menekülteket, de kritizálta a falak építését is, amelyekkel megpróbálják távol tartani a menekülteket. Szerinte a migráció okait – a háborúkat, káros gazdasági megállapodásokat – kell megszüntetni, és nem a szegény embereket támadni.

„A történelem azt tanítja nekünk, hogy a szűkös önérdek és nacionalizmus katasztrofális következményekkel jár”

– mondta. Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, a nagy kihívásokat közösen kell kezelni. Ennek szerinte vannak is jelei a klímaváltozás területén, migrációs kérdésekben azonban nem látja erre az akaratot.

Ferenc pápa menedékkérőkkel találkozott Leszbosz szigetén – Fotó: Guglielmo Mangiapane
Ferenc pápa menedékkérőkkel találkozott Leszbosz szigetén – Fotó: Guglielmo Mangiapane

Irtsuk ki azt a mentalitást, amely a személyes és nemzeti egót helyezi a középpontba, és minden döntésünket meghatározza – fogalmazott az egyházfő. A Földközi-tenger „sírkövek nélküli, hideg temetővé válik – mondta. – Könyörgöm, állítsuk meg a civilizáció hajótörését!”

Ferenc pápa legutóbb 2016-ban járt Leszboszon, akkor azt a Moria menekülttábort látogatta meg, amely tavaly ősszel leégett – írja az MTI. A menedékkérőkkel most az ideiglenes szálláshelyükön találkozott az egyházfő. A pápa Ciprusra is ellátogatott, ahol pénteken szenvedélyes beszédben ítélte el a folyamatos migrációs válságot.

Szombaton Margaritisz Schinas uniós alelnökkel, Katerina Szakellaropoulou görög elnökkel és Kyriakosz Mitsotakisz miniszterelnökkel találkozott. Beszédében az EU nacionalista megosztottságát okolta a migrációval kapcsolatos koordináció hiányáért. A pápa szerint a migrációval kapcsolatban az európai közösségnek a „szolidaritás motorjának” kellene lennie, ehelyett azonban tétovázik, megrekedtnek és szervezetlennek tűnik.

Az Európába igyekvő menedékkérők jelentős része a török partokról próbál átkelni az égei-tengeri görög szigetekre és ezzel az Európai Unió területére. Ugyanakkor vannak, akik a hosszabb és veszélyesebb útvonallal próbálkoznak Krétát délről megkerülve, hogy Olaszországba juthassanak. Tavaly legalább 23 ezer ember halt meg vagy tűnt el a tengeri átkelések során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!