Országos vizsgálat indul a briteknél egy megkínzott, meggyilkolt kisfiú ügyében

2021. december 5. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Országos és helyi szintű vizsgálatot is indított a brit kormány a hatéves Arthur Labinjo-Hughes meggyilkolása után a tragédiához vezető okok részletes feltárására. A kormányzat vasárnapi közleménye szerint arra keresik majd a választ, mi szorul javításra azoknak a szervezetnek, intézményeknek a működésében, amelyek kapcsolatba kerültek a kisfiúval a halála előtti hónapokban.

A brit gyermekvédelmi rendszer ugyanis látványosan csődöt mondott ebben az ügyben.

Arthur Labinjo-Hughes 2020. június 16-án halt meg. Meggyilkolásáért apját, Thomas Hughes-t és mostohaanyját, Emma Tustint ítélték el. Előbbi 21, utóbbi 29 évet kapott. A gyerek halálát egy fejsérülés okozta, de az is kiderült, hogy a megelőző időszakban, hosszú időn át gyakorlatilag kínzásnak volt kitéve: sóval mérgezték, rendszeresen verték, éheztették.

Ahogy a BBC emlékeztet rá: az apai nagyanya próbált segítséget kérni, riasztotta az illetékes szociális szolgálatot, mutatott nekik fényképet a gyerek testén lévő zúzódásokról. A kisfiút látták is szociális munkások mindössze két hónappal a halála előtt, de arra jutottak, hogy nincs ok aggodalomra.

„Nem nyugszunk, amíg meg nem kapjuk a válaszokat” – fogalmazott Nadhim Zahawi oktatási miniszter. Zahawi hétfőn várhatóan a parlamentben is megszólal majd az ügyben.

Azzal kapcsolatban is vizsgálódnak, hogy túl enyhe-e az Arthur gyilkosaira kiszabott büntetés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!