Meglepetés és bevándorlásellenes győzelem a francia Köztársaságiak előválasztásán

2021. december 2. – 23:15

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepetésgyőzelem született a francia jobbközép Köztársaságiak előválasztásán, a csütörtöki első fordulóban: a keményvonalas, élesen migrációellenes Éric Ciotti nyert, aki egy „francia Guantánamót” is felállítana. A második fordulóban viszont már a centrista Valérie Pécresse lesz az esélyes, aki Franciaország első női államfője lenne.

Éric Ciotti és Valérie Pécresse között minimális a különbség a Köztársaságiak (LR – más néven: Republikánusok) 140 ezer tagjának szavazata után: mindketten bő 28 ezer szavazatot kaptak, néhány tizedszázalékkal Ciotti végzett az élen a csütörtöki első fordulóban. A francia jobbközép hajdan szebb napokat látott pártja, Nicolas Sarkozy gaullista és Chirac örökségét folytató pártja a francia törvényhozásban és a szenátusban ellenzékiként is még a legnagyobb erő, de két oldalról is szorításban van: a centrista Macron az utóbbi két évben egyre inkább jobbfelé húzott, és az LR egyes politikusainak korábbi leigazolása után újabb szavazóikat is elszipkázhatja. A jobbszélen pedig már nemcsak Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésétől kell tartaniuk, hanem a nemzethalált vizionáló esszéíró Éric Zemmourtól is. Zemmour ezen a héten jelentette be hivatalosan is, hogy elindul az elnökválasztáson, amivel éppen a Köztársaságiak elnökválasztását akarta megelőzni és uralni a pillanatot a nyilvánosságban.

A közvélemény-kutatásokban a kb. 23 százalékkal vezető Macron mögött 19 százalékkal Le Pen a második, a harmadik-negyedik helyen pedig nagyjából holtversenyben áll Zemmour és a legesélyesebbnek gondolt konzervatív, Xavier Bertrand. Pontosabban idáig annak gondolt, a Köztársaságiak előválasztásának legnagyobb meglepetése ugyanis, hogy a volt egészségügyi, szociális és munkaügyi miniszter már az első fordulóban kiesett. Bertrand saját bevallása szerint már több mint tíz éve készült az elnökválasztásra, és úgy érezte, a mostani az ő történelmi pillanata. Ez azonban elszállt, miután csak 22 százalékot szerzett. A rendkívül szoros küzdelemben szintén alulmaradt a 23,9 százalékot kapó Michel Barnier, az EU volt brexitügyi főtárgyalója.

A második fordulóba így 25-25 százalékkal Ciotti és Valérie Pécresse jutott tovább. Ciotti első helye mindenképpen meglepetés, a pártelit által nem támogatott, külső körös jelöltként indult, ebben a tekintetben kicsit a 2016-os Trumphoz hasonlóan. Ciotti a Köztársaságiak centrumától egyértelműen jobbra áll, élesen bevándorlásellenes, sokszor nyíltan beszél az iszlám ellen, és azzal tett szert népszerűségre a tévéviták során, hogy leszámolást hirdetett a „politikai korrektséggel”. Egyik ígérete szerint egy Guantánamóhoz hasonló börtönt kellene létesíteni a terroristagyanús személyeknek, Macronra pedig állítása szerint semmilyen körülmények között nem szavazna. Magát a Köztársaságiak egyetlen lehetséges megmentőjének állította be, akivel a pártnak esélye lenne felvenni a kettős küzdelmet a tőlük jobbra állókkal és a politikai centrummal.

A második fordulóban azonban már a tőle most is alig elmaradó Valérie Pécresse lesz az esélyes. Az EU-pártinak, mérsékelt centristának számító politikusnőt támogatásáról biztosította a két kieső nagyhal, Barnier és Bertrand is, az ő támogatóik szavazatainak begyűjtésével pedig simán nyerne Ciotti ellen. Ebben az esetben az igazi győztes talán Zemmour lehet: a párton kívüli, szintén bevándorlásellenes jelölt a mostani előválasztást egy neki kedvező közvélemény-kutatásnak is tekintheti, ami megmutatta, hogy a Köztársaságiak körében milyen nagy tábora van az övéhez hasonló, markánsan jobboldali és antimigrációs gondolatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!