Halottaknak is felszámított költségeket az ausztrál Westpac bank

2021. november 30. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Busás összeget fizet majd Ausztrália egyik legnagyobb bankja, miután jogtalanul számolt fel költségeket az ügyfeleknek – írja a BBC.

A Westpac, ami az ország második legnagyobb bankja, azután vallotta be a törvénysértést, hogy hat eljárás is indult ellene az ügyben.

A bank egy évtized alatt 11 ezer halott embernek számolt fel költségeket pénzügyi tanácsadás címén.

Emellett több mint 7 ezer ügyfélnek duplán számolt biztosítást kínált, ami miatt feleslegesen fizettek dupla vagy tripla árakat a fogyasztók. Több mint 25 ezer embernek olyan költségeket számoltak fel, amelyekről nem tisztázták, hogy pontosan miért is kellene befizetni.

A bank elismerte a vádakat, és legalább 81 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget, azaz több mint 26 milliárd forintnyi büntetést fizet majd, emellett pedig 57 millió dolláros jóvátételt fizet az ügyfeleknek.

Az Ausztrál Értékpapír- és Befektetési Bizottság (ASIC) szerint a Westpacnek „sürgősen javítania kell” az eljárásain. Az ASIC szerint mind a hat perben hibásnak találták a bankóriást. A Westpac vezérigazgatója bocsánatot kért az ügyfelektől, és megígérte, hogy „rendbe teszik a dolgokat”.

Nem ez a Westpac első ilyen húzása: tavaly szeptemberben rekordösszegű, 930 millió dolláros pénzbírságot kellett fizetniük, miután pénzmosással kapcsolatos törvényt szegtek meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!