Őrizetbe vették az egyik török ellenzéki párt társalapítóját

2021. november 30. – 06:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egy török bíróság hétfőn elrendelte Metin Gürcan, az ellenzéki Demokrácia és Haladás Pártja (DEVA) társalapítójának vizsgálati őrizetét az ellene „politikai és katonai kémkedés” gyanújával zajló per lezárultáig – írja az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva.

Gürcan 2020 márciusában segített Ali Babacan egykori török miniszterelnök-helyettesnek, Recep Tayyip Erdogan török államfő volt szövetségesének a politikai tömörülés létrehozásában. Gürcan, aki a török fegyveres erők volt tagja, egyben védelmi elemzőként is dolgozott

Az Anadolu tájékoztatása szerint a katonából lett politikust a rendőrség a többi között az Ankarában állomásozó külföldi diplomatákkal fenntartott kapcsolatairól kérdezték ki. A bíróság egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Babacan egy hétfői interjúban kijelentette, hogy pártja a végsőkig támogatni fogja Gürcant. Hozzátette, hogy egyelőre előttük sem ismertek a nyomozás részletei.

„Gürcan munkássága szabadon elérhető információkon alapult. Nincsen hozzáférése államtitkokhoz” – mondta Babacan.

A múlt héten Babacan kijelentette, hogy Gürcan őrizetbe vétele pusztán arra irányuló kísérlet, hogy eltereljék a figyelmet az ország gazdasági válságáról. A török líra a múlt hét eleje óta mintegy 25 százalékot vesztett értékéből az Erdogan által támogatott agresszív kamatláb-csökkentések miatt.

Közvélemény-kutatások szerint a DEVA támogatottsága két százalék körül mozog, de Erdogan pártja, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) népszerűsége is évek óta nem látott mélyponton van főleg a gazdasági nehézségek miatt.

A DEVA és más ellenzéki tömörülések is előrehozott választásokat követeltek a líra elértéktelenedése nyomán, a kormány azonban közölte, hogy az elnök- és parlamenti voksolást a rendes időpontban, 2023 júniusában fogják megtartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!