Két napja Anglia legmagasabban fekvő kocsmájában rekedtek a vendégek a hóvihar miatt

2021. november 28. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat vendég már a harmadik éjszakáját tölti Nagy-Britannia legmagasabban fekvő kocsmájában, mert az Arwen névre keresztelt vihar elzárta őket a külvilágtól – írja a BBC.

A vendégek péntek óta rekedtek a Yorkshire Dales Nemzeti Parkban található Tan Hill Inn nevű kocsmában/fogadóban, ahol aznap a Noasis nevű Oasis tribute-zenekar lépett fel. A környékre aznap este csapott le az Arwen-vihar, ami villanyvezetékeket szakított le, a hó pedig elzárta az utakat. A 17. században épült Tan Hill Inn 10 kilométerre van a legközelebbi, A66-os főúttól, a fogadóig vezető alsóbbrendű utat a hatóságok lezárták a leszakadt villanyvezetékek miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztja szerint az Arwen sok pusztítást okozott a Brit-szigeteken az elmúlt két napban. „Egyes helyeken orkán erejű széllökések kísérték a változékony, csapadékos időt, volt ahol magas hótorlaszok alakultak ki, a partokat pedig hatalmas hullámok érték el. A szél fákat csavart ki, autókat borított fel, több ezer ember maradt áram nélkül” – írták.

A tengerszint felett 528 méteres magasságban épült Tan Hill Inn fogadó vendégei szombaton arra ébredtek, hogy az éjszaka során olyan sok hó hullott, hogy teljesen betemette az autóikat. A fogadó menedzsere, Nicola Townsend azt nyilatkozta, hogy az elmúlt két éjszakát összesen 61 ember töltötte náluk, közülük 40-en előre foglalt vendégek, de többen is csak egy italra ugrottak be hozzájuk pénteken. A zenekar tagjai a társalgóban vertek tábort – mondta.

A menedzser szerint a vendégek a körülményekhez képest jó hangulatban vannak, a személyzet társasjátékokkal és kocsmakvízekkel szórakoztatja őket. Az egyik vendég, Martin Overton szerint is remek a hangulat, és kiemelte, hogy: „rengeteg sör állt rendelkezésre”. A fogadó a Facebook-oldalán rendszeresen beszámol a vis maior helyzetről. Egy vasárnapi bejegyzés szerint azt a tájékoztatást kapták a hatóságoktól, hogy a környéken több villanyvezeték is leszakadt, ezért a vendégeik még nem tudják elhagyni a helyet.

Mike Kenny, a hely tulajdonosa azt nyilatkozta: „Azt javasoltuk a kocsmában tartózkodóknak, hogy inkább maradjanak itt, minthogy életveszélybe kerüljenek a hóval borított úton. Egyelőre senki sem megy sehova. A rendőrség azt tanácsolta, hogy egyelőre mindenki maradjon itt.”

Az Észak-Yorkshire-i Tűzoltóság és Mentőszolgálat azt közölte, hogy az elmúlt napokban több leszakadt villanyvezetékekhez riasztották őket. Észak-Angliában több tízezer lakás maradt áramellátás nélkül, a Newcastle és Edinburgh közötti vasútvonalat pedig lezárták. Yorkshire nagy részén továbbra is sárga figyelmeztetés van érvényben a havazás és a jég miatt. A havazás miatt a vasárnapi Burnley-Tottenham Premier League-meccs is elmaradt.

A viharnak több halálos áldozata is volt Nagy-Britanniában. A rendőrség közlése szerint a kidőlő fák pénteken késő este három embert öltek meg – írja az AFP. Egy autóra dőlő fa ölt meg egy férfit Észak-Írországban, hasonló baleset történt a skóciai Aberdeenshire-ben és az észak-angliai Ambleside településen.

Nemcsak a Brit-szigeteken, hanem Nyugat- és Közép-Európában is jelentős mennyiségű hó hullott az elmúlt napokban. Ezek a fotók november 28-án készültek Innsbruckban.

A bezárt karácsonyi vásár Innsbruckban 2021. november 28-án – Fotó: Michael Probst / MTI / AP
A bezárt karácsonyi vásár Innsbruckban 2021. november 28-án – Fotó: Michael Probst / MTI / AP
Innsbruck 2021. november 28-án – Fotó: Michael Probst / MTI / AP
Innsbruck 2021. november 28-án – Fotó: Michael Probst / MTI / AP

Az olaszországi Dolomitokat is ellepte a hó. A fotó a Bolzano városától keletre fekvő Val di Funes-ben készült szintén november 28-án.

Hólepte épületek a Dolomitokban fekvő Val di Funes-ben 2021. november 28-án – Fotó: Matthias Schrader / MTI / AP
Hólepte épületek a Dolomitokban fekvő Val di Funes-ben 2021. november 28-án – Fotó: Matthias Schrader / MTI / AP

Az északi spanyol tartományokat napok óta erős havazással és hőmérséklet-csökkenéssel járó sarkvidéki vihar sújtja.

Gyalogos a szakadó hóesésben az észak-spanyolországi Pamplonában 2021. november 28-án – Fotó: Villar Lopez / MTI / EPA-EFE
Gyalogos a szakadó hóesésben az észak-spanyolországi Pamplonában 2021. november 28-án – Fotó: Villar Lopez / MTI / EPA-EFE
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!