Szavazatvásárlás miatt kapott 30 év börtönt a brazil olimpiai bizottság egykori vezetője

2021. november 26. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

30 év börtönt kapott az a Carlos Arthur Nuzman, akinek központi szerepe volt abban, hogy 2016-ban Brazíliában rendezték meg az olimpiát. A New York Times írja, hogy Nuzmant több vádpontban is bűnösnek találták, köztük abban, hogy vesztegetéssel érte el, hogy az olimpiai bizottság Rio de Janeirónak ítélje a szervezést. Nuzman ellen korrupció, szervezett bűnözés, pénzmosás és adóelkerülés miatt indítottak vádat.

Nuzmant még 2017-ben kapcsolták le a rendőrök, akkor a lakásában 155 ezer dollár készpénzt és egy kulcsot találtak. A kulcs egy svájci trezorhoz tartozott, amelyben 16 aranyrúdat találtak. A 79 éves Nuzman fellebez a döntés ellen. Számos magas befolyású egykori politikus és sportvezető már rácsok között van a 2016-os riói olimpia miatt, köztük a város kormányzója is.

Sergio Cabral egykori kormányzó vallomása szerint Nuzman megbízásából olyan egykori olimpikonokat fizettek le szavazatokért, mint Szergej Bubka ukrán gerelyhajító vagy Alexander Popov orosz úszó. A megkenést több másik sportkorrupciós ügyben is érintett szenegáli sportvezetőn, Lamine Diackon keresztül intézték, aki 5-6 szavazatért cserébe 1,5 millió dollárt kért. Laminét és az ügyben szintén érintett fiát, Papa Massata Diackot 2020-ban ítélték el Párizsban, miután kiderült, hogy doppingolással lebukott sportolókat zsaroltak, akik kenőpénzért cserébe megúszhatták az eltíltást. A fiatalabbik Diack ráadásul a hírek szerint érintett egy a 2020-as tokiói olimpiával kapcsolatos korrupciós ügyben, amelynek részeként szintén szavazatokat vásároltak annak érdekében, hogy Japánban rendezhessék a világeseményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!