Boris Johnson a Twitteren üzent a franciáknak, akik erre úgy berágtak, hogy tárgyalni sem akarnak a migránsválságról

2021. november 26. – 11:44

Boris Johnson a Twitteren üzent a franciáknak, akik erre úgy berágtak, hogy tárgyalni sem akarnak a migránsválságról
Megemlékezés a szerdai tragédia áldozatairól a franciaországi Calais-ban – Fotó: Pascal Rossignol/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország lemondta a találkozót a brit féllel, miután közzétették a londoni álláspontot a migráció általuk kívánatosnak tartott kezeléséről, írja a Sky News.

Johnson azt javasolta Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy a két ország mielőbb kössön megállapodást a La Manche csatornán átkelő migránsok visszafogadásáról.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter azt üzente brit kollégájának, hogy „már nem látják őt szívesen” a vasárnapra tervezett, európai szintű egyeztetésen.

Macron szűkszavúan, de annál velősebben kommentálta Johnson lépését:

„Mindig meglep, amikor komolytalanul intézzük a közös dolgainkat, mi nem szoktunk szivárogtatni.”

A francia diplomácia sem tartalmilag, sem formailag nem tartotta elfogadhatónak a dokumentumot, és az a tény, hogy nyilvánosságra került, csak rontott a helyzeten.

Az MTI szerint London öt intézkedést javasolt az illegális bevándorlás megfékezésére a La Manche csatornán keresztül. Ide tartozik a közös rendőri járőrözés Franciaország partvidékén, illetve kölcsönös tengeri járőrözés egymás területi vizein, korszerű műszaki eszközök, így szonár és radar telepítése, valamint a kölcsönös légi megfigyelés és a hírszerző szolgálatok szorosabb együttműködése.

A Twitteren közzétett levélben Johnson üdvözölte belügyminisztere, Priti Patel, valamint francia, belga, holland és német kollégáinak Calais-ba tervezett találkozóját, ami a francia bejelentés után részben okafogyottá vált.

Az ügy közvetlen előzménye az, hogy szerdán legalább huszonhét ember, köztük hét nő és három gyermek fulladt a tengerbe, amikor gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson.

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók gyűjtőhelye. A brit kormány évente több tízmillió euróval támogatja Franciaországot a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítésében. Hivatalos francia adatok szerint az elmúlt három hónapban megduplázódott az átkelési kísérletek száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!