Elsüllyedt egy felfújható gumicsónak, legalább harminc bevándorló fulladt a La Manche csatornába

2021. november 24. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

Harmincegy illegális bevándorló szenvedett hajótörést és fulladt a La Manche csatornába, amikor az észak-franciaországi Calais-ból próbáltak átjutni a brit partokra. Az utóbbi három évben nem volt még ennyi áldozat a csatornán.

Egy halász jelezte délután 2-kor, hogy úgy 15 embert látott a vízben Calais magasságában. A haditengerészet egyik hajója több embert talált meg, de közülük öten már halottak, öten pedig eszméletlenek voltak – írja az MTI. A La Manche csatorna tengeri prefektusa és az Északi-tenger három helikoptere és három hajója jelenleg is folytatja esetleges túlélők és holttestek keresését.

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók gyűjtőhelye. A brit kormány évente több tízmillió euróval támogatja Franciaországot a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítésében. Hivatalos francia adatok szerint az elmúlt három hónapban megduplázódott az átkelési kísérletek száma. Az év eleje óta 31 500 illegális bevándorló próbált meg átjutni a francia oldalról Nagy-Britanniába, közülük 7800-at kimentett a francia parti őrség. London szerint az év első tíz hónapjában 22 ezren sikeresen keltek át a brit partokra.

A meghaltakra és a sérültekre gondolok, az embercsempész bűnözők áldozataira, akik kihasználják az elkeseredettségüket és a nyomorukat"

– írta a Twitteren Jean Castex francia miniszterelnök, tragédiának nevezve a 2018 óta legtöbb halálos áldozattal járó átkelési kísérletet.

A szerdai hajótörésig idén eddig három holttestet találtak a francia hatóságok, és négy embert nyilvánítottak eltűntnek. 2020-ban hat holttestre bukkantak, és négy ember tűnt el, míg 2019-ben négyen vesztették életüket az átkelési kísérletekben.

A Dunkerque-i ügyészség bűnszövetkezetben elkövetett, illegális bevándorlás segítése és gondatlanságból elkövetett súlyos emberölés gyanúja miatt indított eljárást a szerdai tragédiával kapcsolatban.