Elsüllyedt egy felfújható gumicsónak, legalább harminc bevándorló fulladt a La Manche csatornába

2021. november 24. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

Harmincegy illegális bevándorló szenvedett hajótörést és fulladt a La Manche csatornába, amikor az észak-franciaországi Calais-ból próbáltak átjutni a brit partokra. Az utóbbi három évben nem volt még ennyi áldozat a csatornán.

Egy halász jelezte délután 2-kor, hogy úgy 15 embert látott a vízben Calais magasságában. A haditengerészet egyik hajója több embert talált meg, de közülük öten már halottak, öten pedig eszméletlenek voltak – írja az MTI. A La Manche csatorna tengeri prefektusa és az Északi-tenger három helikoptere és három hajója jelenleg is folytatja esetleges túlélők és holttestek keresését.

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók gyűjtőhelye. A brit kormány évente több tízmillió euróval támogatja Franciaországot a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítésében. Hivatalos francia adatok szerint az elmúlt három hónapban megduplázódott az átkelési kísérletek száma. Az év eleje óta 31 500 illegális bevándorló próbált meg átjutni a francia oldalról Nagy-Britanniába, közülük 7800-at kimentett a francia parti őrség. London szerint az év első tíz hónapjában 22 ezren sikeresen keltek át a brit partokra.

A meghaltakra és a sérültekre gondolok, az embercsempész bűnözők áldozataira, akik kihasználják az elkeseredettségüket és a nyomorukat"

– írta a Twitteren Jean Castex francia miniszterelnök, tragédiának nevezve a 2018 óta legtöbb halálos áldozattal járó átkelési kísérletet.

A szerdai hajótörésig idén eddig három holttestet találtak a francia hatóságok, és négy embert nyilvánítottak eltűntnek. 2020-ban hat holttestre bukkantak, és négy ember tűnt el, míg 2019-ben négyen vesztették életüket az átkelési kísérletekben.

A Dunkerque-i ügyészség bűnszövetkezetben elkövetett, illegális bevándorlás segítése és gondatlanságból elkövetett súlyos emberölés gyanúja miatt indított eljárást a szerdai tragédiával kapcsolatban.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass