A bíróság szerint is becsületsértő azt állítani, hogy Abramovics Putyin utasítására vette meg a Chelsea-t

2021. november 24. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Egy londoni bíró szerint becsületsértő kijelentéseket tartalmaz az a könyv, amely azt állítja, hogy Roman Abramovics orosz milliárdos Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására vette meg a Chelsea futballklubot – írja a Reuters.

Tavaly jelent meg Catherine Belton brit újságíró Putyin emberei: hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot, és aztán ment neki a Nyugatnak című könyve. Ebben a szerző Putyin hatalomra jutásának krónikáját mutatja be, és azt, hogy Putyin volt KGB-s kapcsolatai hogy foglalták el a Kreml legfontosabb pozícióit 1999 után. Belton azt írta, hogy a Kreml arra használta fel a Chelsea 2003-as tulajdonosváltását, hogy Oroszország Abramovicson keresztül elfogadottságot és befolyást szerezzen a brit elit köreiben.

Abramoivcs és a Rosznyeft olajvállalat a könyv megjelenése után rágalmazási pert indított a szerző és a HarperCollins kiadó ellen. Szerdán a londoni legfelsőbb bíróság hozott ítéletet az ügyben, és megállapították, hogy a könyvben leírtak becsületsértőnek minősülnek. Amanda Tipples bíró azt mondta, hogy csak a szövegrészek jelentését vizsgálták, azt nem, hogy azok az állítások valóban igazak-e, vagy sem. Ez alapján egyetértett Abramovicscsal abban, hogy a könyvben szereplő állítások sértik a Chelsea tulajdonosának becsületét, és a könyvben ezek tényállításként, nem pedig véleményként szerepelnek.

Roman Abramovics – Fotó: BEN STANSALL / AFP
Roman Abramovics – Fotó: BEN STANSALL / AFP

„Üdvözöljük a mai ítéletet, amely kimondja, hogy a könyv valóban több rágalmazó állítást tartalmaz Abramovics úrról, beleértve a Chelsea futballklub megvásárlására vonatkozó hamis állításokat” – mondta Abramovics szóvivője. A HarperCollins azt közölte, hogy mérlegelik az ítéletet. Catherine Belton évekig volt a Financial Times moszkvai tudósítója, jelenleg a Reuters munkatársa. Egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Két másik orosz oligarcha, Pjotr Aven és Mihail Fridman ejtette a jogi követeléseket, miután a HarperCollins beleegyezett, hogy a könyv jövőbeli kiadásaiból kihagyják a rájuk vonatkozó részeket – írja az AFP.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!