43 évet ült ártatlanul a három gyilkosságért elítélt férfi, de nem jár neki kártérítés

2021. november 24. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

19 évesen került börtönbe, 62 évesen szabadult az az amerikai férfi, akit három ember megölésével ítéltek el 1979-ben, ám egy felülvizsgálat arra jutott, hogy ártatlan volt – írta a SkyNews.

„Öröm, bánat, félelem. Próbálom őket összerakni” – mondta szabadulása után Kevin Strickland, aki az egykori tárgyalás alatt is állította, hogy otthon tévézett, amikor a 20, 21 és 22 éves áldozatokat megölték.

A vád alapját egy szemtanú adta. A nő azonban halála előtt visszavonta vallomását, azt állítva, hogy a rendőrség nyomást gyakorolt rá.

A fekete férfi ellen két tárgyalás volt Kansas államban. Az első félbemaradt, mert az esküdtszék egyik tagja, egy fekete nő kitartott Strickland ártatlansága mellett. Ezután egy kizárólag fehérekből álló esküdtszék jutott arra, hogy Strickland volt az egyik gyilkos.

Pedig két másik, a gyilkosságban elítélt férfi is állította, hogy neki nem volt köze a történtekhez, sőt, megneveztek két másikat, akik állításuk szerint részt vettek a gyilkosságban, ám ők sosem kerültek bíróság elé.

Tárgyi bizonyíték sem volt Strickland ellen.

Felmentéséhez azonban azután is hosszú út vezetett, hogy évtizedekkel később a megyei ügyész is kiállt a férfi ártatlansága mellett. Ezt végül egy most először bevetett törvény tette lehetővé, amely szerint az ügyész – amennyiben kétségei vannak az elítélt bűnösségét illetően – felülvizsgáltathatja az ítéletet.

43 év, bocs, de most már mehetsz

A most már elismerten téves ítélet ellenére Strickland nem kaphat pénzügyi kompenzációt sem a börtönben elvesztegetett életéért. A kansasi törvények szerint ugyanis erre csak akkor tarthat igényt egy végül felmentett elítélt, ha DNS szolgál bizonyítékul az ítélet megváltoztatására.

„Ez nem igazság – kommentálta a törvényt Tricia Rojo Bushnell, az ártatlanoknak tartott elítéltek ítéleteinek felülvizsgálatáért dolgozó szervezet vezetője. – Hiába az ügyészi támogatás, Stricklandnek így is hónapokba telt hazatérnie egy olyan rendszerben, amely még csak kompenzációt sem nyújt azért a 43 évért, amelyet elveszített.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!