Orbán Viktor: Soha nem volt olyan migrációs nyomás alatt az EU, mint most

2021. november 23. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem volt az Európai Unió olyan migrációs nyomás alatt, mint most – ezzel kezdte sajtónyilatkozatát Orbán Viktor a V4-ek budapesti találkozója után. A megbeszélést a lengyelek kezdeményezték a határukon kialakult helyzet miatt, a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák kormányfő vett rajta részt.

Orbán Viktor azt mondta, sosem volt az EU egyszerre három irányból nyomás alatt, márpedig most ez történik. Azt mondta,

  1. délről, a szubszahari térségből a feláramlás folyamatos, az NGO-hajók folyamatosan szállítják a migránsokat a tengeren.
  2. A nyugat-balkáni útvonal tele van, november elejéig a magyar határon 100 ezer migránst tartóztattak fel, ebből az ideküldött cseh határőrök állítottak meg több mint 4000 migránst. Orbán azt mondta, a balkáni útvonalon jönnek majd Afganisztánból is, amelyet
    most naponta 30-35 ezer ember hagy el. „A balkáni útvonalon a nyomás nőni fog” – fogalmazott.
  3. A harmadik támadást pedig a lengyelek szenvedik el, „lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti migráció miatt”, mondta.

Ez az a helyzet, ami miatt össze kellett jönni, ez a kihívás méretét tekintve minden korábbinál nagyobb, mondta Orbán. A kormányfő azt mondta, Brüsszel elhibázott politikát folytat, mert mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást. Ezek az úgynevezett pull factorok, húzóerők, NGO-k, integrációs programok. „Csak egy dologra nem ad pénzt, a határ fizikai megvédésére”, pedig a EU-nak ki kell fizetnie határvédelem költségeit, mondta. Szerinte „úgy lenne korrekt, ha a költségeket elfeleznénk. Nem csak magunkat, hanem egész Európát védjük.” Azt is javasolják, hogy az EU ne támogasson olyan országot, amelynek köze van a migrációs nyomáshoz. A találkozón emellett minden ország szolidaritásáról biztosította a lengyeleket.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök azt mondta, Belarusz viselkedése nem akceptálható, és a szlovákok a Frontex keretében katonákat, rendőröket ajánlottak fel, az EU-nak pedig segítenie kell Lengyelországnak. Azt is mondta, hogy az EU-s belügyminiszterek 12 ország kezdeményezésére kérik a Bizottságot, hogy foglalkozzanak a lengyel határhelyzettel, „ennek részei vagyunk”.

Andrej Babiš cseh kormányfő arról beszélt, hogy a migráció „végtelen probléma”, és amikor Magyarország 2015-ben kerítést épített, akkor mindenki kritizálta őket. Mostanra viszont már több kormányfő is pénzt akar az Európai Bizottságtól, hogy hasonló kerítést építsen. „A probléma nincs megoldva” – mondta. Ő is elmondta, hogy a csehek határőröket küldtek Magyarországra. „Ami a belarusz–lengyel határnál van, az elfogadhatatlan, nem fogadhatjuk el a Lukasenko-rezsim határon átnyúló nyomásgyakorlását” – mondta a lengyel helyzetről, EU-s szankciókat sürgetve.

Azt is mondta, hogy az Európai Bizottságot kérik, hogy a magas energiaárak kapcsán is lépjen valamit, az árra ugyanis az emissziós engedélyek, a kibocsátáskereskedelmi rendszer árai is hatással vannak. „Sok probléma van, az ilyen találkozók lehetőséget adnak arra, hogy beszéljünk róluk. Az összefogás hatékony, a V4-nek megvan a súlya” – zárta sajtónyilatkozatát.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt az egyetlen, aki kicsit bővebben beszélt a témákról, és hangsúlyosan említette az oroszok felől érkező nyomásgyakorlást is. A diplomáciai körök után, melyben megköszönte a szolidaritás magas szintjét, a pozitív válaszokat, arról beszélt, hogy iraki, kurdisztáni, török, üzbegisztáni partnerekkel egyeztetve most azt látja, hogy a határaikon a migrációs nyomás kisebb, mint egy hónapja.

„Ez egy új krízis, politikai krízis, amelyben az embereket maffia- és csempészcsoportok használják fel Lukasenko rezsimjével együtt, hogy dezintegrációt, káoszt okozzanak az EU-ban – mondta. – Ezért mobilizáltuk a NATO-t, az EU-s államokat. És ezek a reakciók mások, mint korábban. Öt-hat éve Orbán volt az első, aki határozottan felemelte a piros zászlót, és azt mondta a migrációra, hogy nem. Ez a szolidaritás a V4 védjegye lehet, amiért hálás vagyok”.

Morawiecki ezután egy többelemű puzzle-ről beszélt, amelyből aztán összeáll a krízis: először is embereket használnak fel eszközként a határon. Másrészt vannak különféle veszélyek, például Oroszország területén a csoportáthelyezések, „a jeleket olvasni kell”. Az energetika a harmadik pont, „ami azt okozza, hogy az ellenfeleink eszközében egyre több eszköz van”. Az EU-s ETS-rendszerben a kibocsátás ára már 70 eurónál tart, ami a magas energiaárakra át fog vetülni, mondta.

„A következő tényező a gáz ára, ami szintén manipulált, az Európai Bizottságnak ellenőriznie kell, hogy a piaci manipuláció hogy néz ki” – mondta. Hozzátette: a nagy probléma, hogy vannak új csatlakozások Oroszország és Németország között, az Északi Áramlat 2, „be lehetne azokat aktiválni gázzal, de nincsenek, hogy a gáz zsarolási elemet képezhessen a másik oldalon”. A puzzle következő eleme, hogy „folyamatosan dezinformációval kell küzdenünk”. Kibertámadásokkal, hekkertámadásokkal, ellenséges propagandával. Látjuk az akciókat, amik minket konfliktusba próbálnak belökni EU és EU-n kívüli országok között, vagy akár a V4 között.

A lengyel kormányfő azt mondta, számos jel van, hogy a krízis nem fog hamar véget érni, ezért széles körű diplomáciai offenzívát kezdtek, hogy a krízisről beszéljenek, és az ne eszkalálódjon tovább. „Nemcsak a saját határainkat védjük, hanem az EU külső határait is. Az EU-nak hálásnak kéne lennie, hogy Orbánék élére álltak annak a politikának, ami ma már megértésre talál, hogy nem szabad megengedni bárkinek a határok átlépését. Pár éve nem volt ez ennyire evidens. Közösen erősebbek vagyunk” – zárta nyilatkozatát Morawiecki.

Újságírók nem kérdezhettek a sajtónyilatkozatok után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!