Gyerekpornóért felel Amerika legnagyobb hipokritája

Legfontosabb

2021. november 23. – 20:27

Gyerekpornóért felel Amerika legnagyobb hipokritája
Hilaria Baldwin, az Extra riportere készít interjút Josh Duggarral és testvéreivel a New York-i Time Square-en 2013 márciusában – Fotó: D Dipasupil / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az arkansasi Josh Duggart a temérdek Duggar testvér legidősebbikeként ismerte meg valaha Amerika, egy, a többség szemszögéből furcsa szabályok szerint élő, szigorúan vallásos, de a mindennapjaiba egy valóságshow révén bepillantást engedő nagycsalád tagjaként. Duggarék sokak szemében éveken át egy konzervatív ideált testesítettek meg. 2015-ben aztán olyan óriás botrány tört ki a család körül, ami prominens republikánus politikusoknak is fejfájást okozott. Kiderült a családi titok: Josh korábban több húgát is molesztálta. A család összekapaszkodott, megbocsátást és jó útra térést hirdettek. Aztán jött egy újabb lebukás megcsalással és pornófüggőséggel, idén pedig gyerekpornót találtak Josh Duggar számítógépén. A férfi büntetőpere rövidesen kezdődik.

„Én vagyok a valaha volt legnagyobb hipokrita” – írta pár éve saját magáról egy később elérhetetlenné tett közleményében Josh Duggar, a népes Duggar család legidősebb fia, akit konzervatív, keresztény mintaifjúként ismertek meg valamikor egy valóságshow-ból az amerikaiak. Mikor Duggar ezt az önostorozó mondatot leírta, addigra láthatóvá vált már egy másik arca is, bár nem rajta múlott, hogy így történt.

Kiderült, amit ő és a környezete éveken át sikeresen eltitkolt, hogy kamaszként molesztálta a húgait. Josh Duggar a molesztálási ügy kipattanása után esélyt kapott, hogy bebizonyítsa, új ember lett. Nem sikerült neki a hirdetett erkölcsi magaslatokon maradnia, de legalább a törvénnyel nem ütközött össze, egészen a legutóbbi időkig. Idén aztán gyerekpornót találtak a számítógépein.

A rövidesen kezdődő büntetőpert sokkal többen fogják figyelemmel kísérni, mint ahány embert egy névtelen pedofil ügye érdekelne: nemcsak azért, mert Josh Duggar afféle celeb, hanem amiatt is, amit ő és egész családja képvisel.

A per egyik nagy kérdése: meddig talál magának közönséget az egyszer már megvallott képmutatás, maradtak-e olyanok otthon a tévék előtt és a bíróságon az esküdtszék soraiban, akikkel Josh Duggar még el tudja hitetni, hogy nem csak papol erkölcsösségről és önmegtartóztatásról. És ha Josh Duggar elbukik, magával rántja-e az övéit, republikánus politikus apját, a családot, és hogyan hat vissza mindez a mögöttük álló mélyen vallásos, konzervatív értékeket hirdető közösségre, amelynek egykor a kirakatarcai voltak?

A Duggar család az Extra stúdiójában 2013 márciusában – Fotó: D Dipasupil / Getty Images
A Duggar család az Extra stúdiójában 2013 márciusában – Fotó: D Dipasupil / Getty Images

Engedelmesség, alárendelődés, önmegtartóztatás

Az arkansasi Duggar családra valamikor még az ezredforduló táján figyelt fel az amerikai média. A republikánus színekben politizáló apa, Jim Bob Duggar 1999 és 2002 között képviselő volt az arkansasi törvényhozásban, és nyilvános szerepléseikor fel-feltűnt mellette a családja, ami már akkor sem volt hétköznapi méretűnek mondható. Elkezdték megtalálni őket az interjúfelkérések, tévés meghívások. Kiderült, hogy

Amerikában rengeteg embert érdekel, milyen az élet egy olyan családban, ahol a gyerekek mint az orgonasípok követik egymást szinte évről évre, ráadásul mindnek J-vel kezdődik a neve.

A TLC csatorna nem kockáztatott nagyot, amikor 2008-ban elindította a Duggar család saját valóságshow-ját. Az eredetileg 17 Kids And Counting címmel (Laza fordításban: 17 gyerek, és hol van még a vége, vagy 17 gyerek, és jöhet a következő) indított műsor tíz évadot és több mint kétszáz epizódot ért meg, az utolsó évad (akkor már 19 gyereknél tartottak) premierjét több mint hárommillióan nézték meg. Addigra már a három legidősebb gyerek meg is házasodott és megérkeztek az első unokák is.

Egy ekkora család mindennapjai leköthették volna a nézőket már önmagában a gyerekszámból fakadó logisztikai kihívások miatt is, de Duggarék életmódja különleges egyébként is. Olyan érték- és szabályrendszer szerint élnek, amely távol áll a mai amerikai többségi társadalomtól. Duggarék patriarchális alapokon nyugvó világában a nemi szerepek mereven elválnak, a nők szemérmesen öltöznek és teljesen alárendelődnek a férfiaknak. A fogamzásgátlás minden formáját ellenzik, a gyerekeket otthon oktatják és feltétlen engedelmességre nevelik. Házasság előtt nemcsak a szex tiltott, hanem a fiataloknak még az első csókkal is meg kell várniuk az esküvőt.

Duggarék elvei szigorúnak számítanak az evangéliumi keresztények körében is. Sokszor összefüggésbe hozták őket a szélsőséges, ultrakonzervatív Quiverfull mozgalommal, amelynek a neve az olyan népes család kívánalmára utal, mint amilyen a Duggar család is. A Quiverfull mozgalomban a gyerekekre egyfajta kulturális háború katonáiként tekintenek. Duggarék viszont a maguk részéről tagadják, hogy ehhez a mozgalomhoz tartoznának, ők független baptistának vallják magukat.

Rick Santorum 2012-ben indult az elnökválasztás republikánus jelöltségéért, az eredményvárón Jim Bob Duggar nyilatkozik a johnstoni Stoney Creek Innben – Fotó: Andrew Burton / Getty Images
Rick Santorum 2012-ben indult az elnökválasztás republikánus jelöltségéért, az eredményvárón Jim Bob Duggar nyilatkozik a johnstoni Stoney Creek Innben – Fotó: Andrew Burton / Getty Images

Éveken keresztül el tudták titkolni

Jim Bob Duggar 2002 óta már nem képviselő, de a család közel maradt a politikához. Rendszeresen felszólalnak rendezvényeken, megnyilvánulnak olyan klasszikus témákban, mint az abortusz vagy a melegházasság (mindkettőt elutasítják), és kiállásukkal, de pénzzel is segítettek republikánus politikusokat, például a 2016-os elnökválasztást megelőző kampányban.

Készült Jim Bobbal mosolygós közös fotója az arkansasi exkormányzó Mike Huckabee-nek, Ted Cruz texasi szenátornak, Jeb Bush volt floridai kormányzónak, és a szintén elnökjelöltként próbálkozó Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátornak is.

2015 tavaszán a botrány nekik sem hiányzott.

Az InTouch Weekly magazin robbantotta ki az ügyet akkor májusában, miután közérdekű adatigényléssel hozzájutottak egy régi rendőrségi jelentéshez. Amikor a lap lehozta a sztorit, Josh Duggar 27 éves volt, nős, három gyerekkel, felesége épp a negyedikkel volt várandós. A jelentésből kiderült, hogy Duggar valamikor 2002-2003-ban, 14 éves korában molesztált öt kislányt, akik közül négyen a saját húgai voltak, az ötödik pedig bébiszitterként segített be a családnál.

Különböző súlyosságú incidensek sorozatáról volt szó. Amikor Duggarékat kérdezték, ők azokat az eseteket tolták előtérbe, amikor Josh ruhán keresztül tapogatott alvó lányokat, akik nem is voltak tudatában, mi történik velük. Arról már nem szívesen beszéltek, de volt olyan alkalom is, amikor ébren lévő lányt szorított sarokba, hogy fogdossa, és legalább egy esetben belenyúlt a nemi szervébe az egyik kicsi, még serdülőkor előtt álló gyereknek.

Három hónap kemény munka helyrerakta, gondolták

A Duggar szülők magától Joshtól szereztek tudomást a történtekről. Ahogy a Fox News sztárriporterének, Megyn Kellynek mesélték: legidősebb fiuk sírva jött hozzájuk, hogy bevallja, mit tett. Állításuk szerint házon belül próbálkoztak először megoldással, de Josh nem állt le, a sírós vallomások ismétlődtek. Végül úgy döntöttek, a maguk módján kezelik a dolgot. Az utolsó csepp az egészen kicsi lány molesztálása volt. Ezt már nehéz lett volna azzal elütni, amivel a szülők a nagyobb húgoknál nyugtatgatták magukat, hogy a fiút a kamaszkori kíváncsiság hajtotta a nőiessé formálódó testek felé.

Megyn Kelly és a Duggar szülők a Fox News 2015-ös interjúján – Fotó: Fox News / Getty Images
Megyn Kelly és a Duggar szülők a Fox News 2015-ös interjúján – Fotó: Fox News / Getty Images

Nem bíztak a hivatalos útban, féltették a fiukat a fiatalkorú szexuális bűnelkövetők javítóintézeteitől, inkább elküldték a 15. évét épp csak betöltött Josht három hónapra Little Rockba egy családi baráthoz, aki – erre való képzettség nélkül – megtévedt fiúkat igyekezett jó útra terelni kemény fizikai munkából, imádságból és beszélgetésből összegyúrt módszerével. Josh házépítésen dolgozott, Isten bocsánatát kérte, majd három hónap után egy olyan családi otthonba tért haza, ahol különféle óvintézkedéseket vezettek be: nem maradhatott felügyelet nélkül egy szobában a húgaival, a kislányok nem ülhettek többé a bátyjaik ölébe, és a szülők az összes lánnyal elbeszélgettek a helytelen érintésekről, elmondták neki, hogy szóljanak, ha bármi rossz történik.

Jim Bobék szerint Josh új emberként tért haza.

A szülők egy családi jó ismerős rendőrt avattak be, aki elbeszélgetett Joshsal, de hivatalos lépéseket nem tett. A tágabb értelemben vett rendőrség némi fáziskéséssel mégis tudomást szerzett a történtekről egy fülesnek köszönhetően, így készült el a 2006-os jelentés, amit közel egy évtizeddel később az InTouch megszerzett. Következmény nem volt, az ügy addigra elévült.

Hogy ilyen csontvázzal a szekrényben mi vitte rá a családot, hogy 2008-ban valóságshow-t indítsanak az életükről? A kérdést Megyn Kelly is feltette 2015-ben a szülőknek. A válaszuk az volt, hogy azt a régi ügyet addigra már rég elrendezték, megoldották. A 19 Kids And Counting valóságshow-t a titok kipattanásakor elkaszálta a TLC.

Szenzáció vagy tanmese?

A 2015-ös botrány idején a család azt igyekezett a figyelem fókuszába állítani Josh tettei helyett, hogy hogyan kerülhetett nyilvánosságra ilyen szenzitív, fiatalkori bűnügyre vonatkozó adat, és hogy mennyire nem volt tekintettel a történteken csámcsogó sajtó a molesztálást elszenvedő lányokra. Miközben a bulvársajtó olyan vad címeket harsogott, mint a „Borzalmak háza”, a másik oldalról a lányok igyekeztek kisebbíteni annak a súlyát, ami történt velük. A két legidősebb érintett lány is leült beszélgetni a Fox News riporterével, arról magyaráztak, hogy szerintük is remekül kezelték a szüleik annak idején a helyzetet, és hogy rég megbocsátottak Joshnak. Egyébként pedig polgári pert indítottak az ügy kiteregetése miatt, ami még mindig tart. Épp nemrég könyvelhettek el benne egy kisebbfajta csatagyőzelmet.

Hogy a történet mennyire nem csak egy család belügye volt, azt mutatja, hogy botrány első napjaiban Mike Huckabee nyilvánosan kiállt a család mellett. A volt arkansasi kormányzó arról írt, hogy amit Josh tizenévesen tett, arra nincs ugyan mentség, de ez nem jelenti azt, hogy megbocsátani se lehetne. Szerinte a család helyesen járt el, és kárhoztatta azokat, akik szenzációt gyártottak az ügyből.

De nemcsak a szenzációhajhászat mozgatta azokat, akik fontosnak tartották, hogy beszéljenek az emberek a Duggar családban történtekről. Vannak, akik szerint ami történt, azért közügy, mert az életmód, az értékrend, amit Duggarék hirdetnek és népszerűsítenek, fokozott kockázatot rejt magában.

Egyrészt ott van ugye a szexualitást övező tabu, elfojtás, másrészt – már a házasságon belül – a férfiakat arra bátorítják, hogy igényeik szerint rendelkezzenek a nők teste felett. Michelle Duggar maga osztotta meg a családi honlapon legfontosabb házassági jótanácsként, hogy a feleség legyen mindig elérhető, ha a férje szexre vágyik, még akkor is mosolyogva mondjon igent a közeledésre, ha épp kimerült, fáradt, előrehaladott terhes.

Jessa és Jill Duggar – Fotó: D Dipasupil / Getty Images
Jessa és Jill Duggar – Fotó: D Dipasupil / Getty Images

Csak nem gyerekpornót töltött le valaki?

Még mielőtt igazán elülhetett volna a botrány, már jött is a következő. 2015 nyarán kiszivárogtak az Ashley Madison nevű, kifejezetten házasságtörésre szakosodott online társkereső felhasználóinak adatai, és kiderült, hogy Josh Duggar, a mintaférj két profillal is rendelkezett itt. Ekkor jött a cikk elején már idézett, önostorozó közlemény, amelyben Josh Duggar nemcsak azt ismerte el, hogy társkeresőzött, csalta a feleségét, hanem pornófüggőnek is vallotta magát.

A házassága túlélte ezt a megpróbáltatást, de megkopott kissé annak a narratívának az ereje, hogy a molesztálást mélységesen megbánó Josh Duggar Isten segítségével új, jobb ember lett.

2021 tavaszán aztán bekövetkezett az újabb csapás. Egy gyerekpornóügyben a nyomok az arkansasi Little Rock egyik autókereskedésébe, annak is az irodájába, az ottani számítógéphez vezettek. Josh Duggar gépe volt az. A vád szerint Duggar 2019 májusában szerezte be a felvételeket. Egy májusi meghallgatáson Gerald Faulkner ügynök arról tanúskodott, hogy volt köztük olyan, amely egy mindössze másfél éves baba bántalmazását rögzítette. Faulkner elmesélte azt is, hogy amikor lerohanták az autókereskedést, Duggar mintegy spontánul azt kérdezte tőlük, mi történt, „Valaki gyerekpornót töltött le?”. Mindezt úgy, hogy az ügynökök nem közölték, milyen ügyben nyomoznak.

Josh Duggar tagadja, hogy köze lenne a gépén talált felvételekhez. Házi őrizetbe került, amit nem az otthonában tölt, hiszen ott laknak a gyerekei, akikre potenciális veszélyt jelenthet. Családi barátok fogadták be. Az internetezéstől eltiltották, a felesége jelenlétében láthatja csak a saját gyerekeit.

Hamarosan esküdtszék elé kerül, a büntetőper november 30-án kezdődik. Akár 20 évet is kaphat. A vád arra készül, hogy a védelem arról győzködi majd az esküdteket, hogy Duggar számítógépéhez mások is hozzáférhettek, nem ő töltötte le a gyerekpornót, őt nem érdekli az efféle tartalom. Ennek akar az ügyészség elébe menni azzal, hogy a tárgyalás anyagává tennék a régi, 2002-2003-as molesztálási ügyet. A védelem szeretné elkerülni, hogy arról hallhassanak az esküdtek.

Josh Duggar 2021-es rendőrségi fotója – Fotó: Washington County Sheriff’s Office / Getty Images
Josh Duggar 2021-es rendőrségi fotója – Fotó: Washington County Sheriff’s Office / Getty Images

A gyerekpornóügy miatt a Duggar család újabb, Counting on című valóságshow-ját is levették a műsorról idén. A Duggar szülők közleményükben azzal reagáltak Josh legújabb ügyére, hogy elismerték, nagyon súlyos vádakról van szó, és azt írták: imádkoznak Joshért és a családjáért, nagyon szeretik őt, a feleségét és a gyerekeiket, és

imádkoznak azért is, hogy az igazság, bármi is legyen az, kiderüljön.

Úgy tűnik mindenesetre, hogy magabiztosan néznek a jövőbe. A per kezdete előtt néhány héttel, október végén Jim Bob Duggar bejelentette, hogy újra beleveti magát a politikába, jelölteti magát az arkansasi törvényhozásba szenátornak.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!