Nem csillapodik a feszültség a belarusz–lengyel határon, idén már 36 ezer átjutási kísérletet hiúsítottak meg

2021. november 23. – 11:59

Nem csillapodik a feszültség a belarusz–lengyel határon, idén már 36 ezer átjutási kísérletet hiúsítottak meg
Egy logisztikai központban kialakított átmeneti befogadóállomás a lengyel határhoz közeli Bruzgiban – Fotó: Andrei Pokumeiko/BelTA/Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is nyugtalannak minősítik a lengyel hatóságok a belarusz határon fennálló helyzetet, keddre virradó éjjel egy újabb, mintegy ötvenfős csoport erőszakos határsértési kísérletét hiúsították meg, jelentette az MTI tudósítója.

Az eset a több mint 400 kilométer hosszú lengyel–belarusz határ középső szakaszán, Białowieża településnél történt, közölte a lengyel határőrség a Twitteren.

„A belarusz egyenruhások által támogatott agresszív migránsok naponta próbálnak illegálisan áttörni határainkon” – kommentálta az éjjeli határincidenst Mariusz Błaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Az év eleje óta mintegy 36 ezer határsértési kísérletet regisztráltak a közös határon, ahol több tömeges, erőszakos próbálkozás is történt.

Stanisław Żaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője elmondta: a határkonfliktus „kifejezetten hosszú távúra tervezett konfliktussá válik”, és értelmezhető a lengyel határőrök és katonák kifárasztását célzó „cinikus játéknak” is.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke hatékonynak minősítette a Belarusz „hibrid tevékenységére” adott uniós reakciót. Az Európai Unió (EU) szolidárisan cselekedett, különféle eszközöket mozgatott meg, beleértve a szankciókat, a politikai nyomásgyakorlást, valamint a migránsok származási és tranzitországai kormányzataival folytatott beszélgetéseket – emelte ki Szkínász.

Jakub Kumoch, a lengyel elnöki hivatal kötelékében működő Nemzetközi Politikai Iroda (BPM) főnöke egy keddi rádióinterjúban elmondta: Minszk „Oroszország nevében” a lengyel határvédelmi képességeket teszteli. Ténynek nevezte azt, hogy egyúttal az orosz–ukrán határnál orosz csapatösszevonások történtek. Ukrajnáról beszélve úgy látta: fennáll a veszélye annak, hogy eszkalálódik a Lengyelország keleti határain túl 2014 óta fennálló válság.

Közben Minszk arról számolt be, hogy az illegális bevándorlók egy 118 tagú csoportja november 22-én elhagyta Belaruszt, egy másik csoport pedig kedden indul a minszki repülőtérről.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök – minden bizonnyal az orosz érdekszféra zsugorodását egy kis zavarkeltéssel kompenzáló Vlagyimir Putyin segítségével – úgy akarja nyomás alá helyezni az elnyomó rezsimje ellen szankciókat elrendelő Európai Uniót, hogy az állami turisztikai ügynökségen keresztül Bagdadból és Dubajból Minszkbe repteti a szír, kurd, afgán, sőt kongói menekülteket, majd a repülőtérről többeket egyenesen a lengyel, litván vagy lett határra buszoztat, és a menekültek csak ott szembesülnek azzal, hogy át lettek verve, mert egyáltalán nem várják őket tárt karokkal. A helyzetet itt elemeztük részletesen>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!