A jeruzsálemi Templom-hegynél lövöldözött egy palesztin támadó, lelőtték a rendőrök

2021. november 21. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egy palesztin támadó megölt egy izraelit, négy másikat pedig megsebesített Jeruzsálemben vasárnap hajnalban – közölte a helyi rendőrség beszámolója alapján az AP. A férfit ezután a rendőrök lelőtték.

A lövöldözés a zsidók által Templom-hegyként, a muzulmánok által pedig Nemes Szentélyként ismert helyszín bejárata közelében történt. A mindkét vallás által szentnek tartott hely miatti összetűzések már korábban is kirobbantottak harcokat Izrael és a palesztinok között, legutóbb májusban.

A mentősök szerint egy személy életveszélyes sérüléseket szenvedett, egyvalaki súlyos, három másik ember pedig könnyű sérüléseket szenvedett a támadásban. A jeruzsálemi Hadassza kórház később közölte, hogy a súlyos sérült meghalt. A palesztin támadót a helyszínen halottnak nyilvánították.

Omer Bar Lev közbiztonsági miniszter újságíróknak elmondta, hogy a fegyveres a Hamász politikai szárnyának tagja volt a kelet-jeruzsálemi Shuafat menekülttáborból, férfi felesége három nappal korábban elhagyta az országot. A palesztin média Fadi Abu Shkhaidemként azonosította a támadót.

Naftali Bennett miniszterelnök a kabinet heti ülésének kezdetén közölte, hogy elrendelte a biztonsági erők készültségbe helyezését, hogy megelőzzék az esetleges újabb támadásokat. A Hamász közleményben méltatta, „hősies akciónak” nevezte a támadást, de nem vállalta érte a felelősséget. „Népünk ellenállása továbbra is minden eszközzel legitim lesz minden cionista megszálló ellen, amíg el nem érjük a céljainkat, és a megszállókat ki nem űzzük szent helyeinkről és minden földünkről” – mondta Abdel Latif al-Qanou szóvivő.

A tavasszal kirobbant templom-hegyi konfliktusról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!