Három gyerekét hátrahagyva menekül a hatóságok elől a Covid-csaló amerikai pár

2021. november 19. – 09:08

Három gyerekét hátrahagyva menekül a hatóságok elől a Covid-csaló amerikai pár
A 2020-ban készült képeken Richard Ayvazyan és Marietta Terabelian – Fotó: FBI

Másolás

Vágólapra másolva

Az ítélethirdetés előtt letépték nyomkövető karpereceiket és eltűntek. Az örmény–amerikai pár dollármilliókat csalt ki az amerikai Covid-mentőcsomagokból.

Augusztus végén meglepő történet borzolta a kedélyeket Kaliforniában. Mint a CNN cikkéből kiderül, egy örmény származású amerikai házaspár, a 37 éves Marietta Terabelian és a 43 éves Richard Ayvazyan az ítélethirdetés előtt levágták elektronikus karperecüket és elmenekültek, hátrahagyva három gyermeküket. A 13, 15 és 16 éves gyerekeknek géppel írt búcsúüzenetet hagytak:

„Egy napon újra együtt leszünk.”

Covid-csalók

A házaspár és bűntársaik (például a férj fivére) a Covid utáni amerikai gazdasági mentőcsomagokat használták ki külföldi diákok, illetve halott emberek személyes okiratait felhasználva. Nagy tételben vettek fel a fellendülés miatt egyszerű ügyintézéssel kínált segélyekből, a mintegy 20 millió dollárnyi kicsalt pénzt pedig luxuséletvitelükre fordították.

Majdnem három hónappal később a házaspárt még mindig nem találják, pedig az FBI nagy erőkkel keresi őket és 20 ezer dolláros vérdíjat is kitűzött a fejükre (vagyis az elfogásukhoz segítő információért).

Ítélet

A szökésük nem akadályozta meg a bíróságot abban, hogy a minap a pár távollétében a férfit 17, a nőt 6 év börtönbüntetésre ítélje.

„A vádlottak a Covidot arra használták fel, hogy több millió dollárnyi állami segélyt lopjanak el olyan emberek és vállalkozások elől, akik az elmúlt évszázad legszörnyűbb világjárványának gazdasági hatásaitól valóban szenvedtek”

– mondta Tracy L. Wilkison amerikai ügyész.

Richard Ayvazyan a szövetségi bíróság ajtaján lép ki Los Angelesben 2021. június 25-én – Fotó: Gary Coronado / Los Angeles Times / Getty Images
Richard Ayvazyan a szövetségi bíróság ajtaján lép ki Los Angelesben 2021. június 25-én – Fotó: Gary Coronado / Los Angeles Times / Getty Images

A férfi esetében talán meglepően súlyosnak mondható büntetést az indokolta, hogy a házaspár különösen nagy értékben követett el pénzügyi csalást, okirat-hamisítást, de még pénzmosásban is bűnösnek találta őket a bíróság.

Hidegvérű elkövetés

A módszer komoly előkészületeket igényelt. Sokszor hamis vagy lopott személyazonossági iratokat használtak fel nagyüzemben, elsősorban olyan személyekét, akik évekkel korábban rövid időre meglátogatták az Egyesült Államokat, és az ő nevükben nyújtottak be hozzávetőleg 150 segélyjellegű kedvezményes kölcsönkérelmet San Fernando Valleyben.

Biztosra mentek, a hamis személyazonosító okmányok mellett fals adóbevallásokat és bérnyilvántartásokat is készítettek. A költekezésben sem voltak visszafogottak, három, kastély méretű ingatlant is megvettek a dél-kaliforniai Tarzanában, Glendale-ben és Palm Desertben, de jutott forrás ékszerekre, aranyra, gyémántra, luxusórákra és egy Harley-Davidson motorkerékpárra is – közölte az ügyészség.

A bankszámlájukon még 450 ezer dollár (mintegy 140 millió forintnyi) készpénzt is zároltak.

„Amikor nemzetünk a legsebezhetőbb volt, ezek az élőlények csak a saját zsebük megtömésére gondoltak”

– mondta Ryan L. Korner, az adóhatóság bűnügyi nyomozója.

Marietta Terabelian (jobbra) a szövetségi bíróság ajtaján lép ki Los Angelesben 2021. június 25-én – Fotó: Gary Coronado / Los Angeles Times / Getty Images
Marietta Terabelian (jobbra) a szövetségi bíróság ajtaján lép ki Los Angelesben 2021. június 25-én – Fotó: Gary Coronado / Los Angeles Times / Getty Images

Mi lesz a gyerekekkel?

A házaspár három gyermeke ott volt a tárgyalóteremben az ítélethirdetésnél, így szemtanúja volt szüleik és nagybátyjuk elítélésének.

A gyermekek egyelőre a nagymamák és a bíróság által kijelölt gyám felügyelete alatt állnak, a gondviselők nemrégiben sürgős útlevélkérelmet nyújtottak be, hogy a gyerekek Örményországba utazhassanak, ahol rokonaik élnek.

A gyámok abban reménykedtek, hogy amennyiben Örményországba küldik a gyerekeket, ők elkerülhetik a szüleik elítélése körüli médiacirkuszt.

Az útlevélkérelmeket a hatóságok nem hagyták jóvá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!