A kanadai áradások elzártak 18 ezer embert a külvilágtól

2021. november 19. – 07:46

Másolás

Vágólapra másolva

Kanada nyugati részén az áradások mellett a sárcsuszamlások is gondot okoztak, utakat, házakat és hidakat pusztítottak el.

Az áradások miatt egy sárcsuszamlás alá szoruló nő meghalt, de sajnos eltűnt embereket is keresnek Kanada nyugati részén – írja a BBC.

John Horgan tartományi kormányfő szükségállapotot hirdetett, és azt mondta, hogy a halottak száma emelkedhet. Igaz, mint az MTI rögzíti, az árvíz visszahúzódása már segítette a mentési munkálatokat, de a felhőszakadás egész városokat zárt el Brit Columbia tartományban, és ellehetetlenítette az ország legnagyobb kikötőjének, Vancouvernek a megközelítését. Ezzel komoly ellátási zavarok keletkeztek. Az állam most úgy segít, hogy ahová közúton nem lehet bejutni, ott helikopterről szórja le a tartós élelmiszereket.

Egy népszerű idegenforgalmi központban, Hope (Remény) városában 1500 turista is ott rekedt, amikor a városból kivezető utak járhatatlanná váltak. A remény támadt fel először, mert a 7-es számú főutat már részlegesen meg lehetett nyitni, így a bennrekedtek kétharmadát kimentették.

Említettük már a helikopteres segítségnyújtást, minderre szükség is van, mert az elzárt részeken az emberek lecsupaszították a boltok polcait, bár a hiányt inkább a pánikszerű vásárlások, mint a megszakadt ellátási láncok okozták. A fővárosban, Ottawában Bill Blair belbiztonságügyi miniszter azt mondta, hogy az esőzés enyhülésével a folyók vízhozama csökkenni kezdett a tartományban.

„A helyzet azonban továbbra is kritikus, de valójában javulás tapasztalható”

– mondta egy tájékoztatón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!