WHO: Kemény telet hoz a járvány egész Európában

2021. november 18. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális vezetője a BBC kérdésére azt mondta, kemény tél vár Európára, hiszen az oltás ellenére továbbra is terjed a koronavírus szerte Európában. Németországban egy nap alatt 65 371 új koronavírus-fertőzöttet találtak, a WHO csütörtökön közölt adatai szerint 5 213 193 a fertőzöttek száma, 98 544 a halottaké.

„Komoly vészhelyzet felé haladunk” – mondta Lothar Wieler, a német járványügyi központ, a Robert Koch Intézet vezetője, miután rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Németországban. „Ha nem hozunk korlátozó intézkedéseket, borzalmas karácsonyunk lesz” – tette hozzá.

Németországban egyetlen nap alatt 65 371 új koronavírus-fertőzöttet találtak, ezért a járványügyi központ vezetője a bárok, klubok bezárását sürgette. Angela Merkel ügyvezető kancellár szerdán azt mondta, hogy drámai a koronavírus-járvány negyedik hulláma alá került Németország, ezért a német parlamentben csütörtökön vitáznak, majd szavaznak arról, hogy milyen korlátozó intézkedésekkel tudják megfékezni a járványt.

Ausztriában is tovább nőtt a fertőzöttek száma, több tartományban teljes lezárásra készülnek.

Szlovákiában Eduard Heger miniszterelnök bejelentette csütörtökön, hogy korlátozásokat vezetnek be az oltatlanok számára.

Görögországban a kormány csütörtökön rendeletben kötelezte a magánorvosokat az ország öt északi régiójában, hogy vállaljanak részt a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában. Athén az egy hónapra szóló rendeletet az állami egészségügyi rendszerre nehezedő terhek enyhítésével indokolta.

November elején a kormány szigorított a beoltatlanokra vonatkozó rendelkezéseken, az érintettek november 6-tól csak negatív koronavírusteszt felmutatásával léphetnek be a zárt közintézményekbe, így a kormányhivatalokba is, valamint a bankokba, a fodrász- és egyéb üzletekbe. A közel 11 milliós ország lakosságának körülbelül 61 százaléka kapta meg az összes szükséges oltást, jóllehet a hatóságok korábban azt remélték, hogy ez az arány őszre eléri a 70 százalékot. Görögországban a koronavírussal fertőzöttek száma rekordokat dönt: szerdán 6682 új fertőzöttet jelentettek, és 87 halálos áldozatot, így a járvány kezdete óta már 853 841 fertőzöttről és 17 012 halottról tudni.

Gulyás Gergely azt mondta a csütörtöki kormányinfón, hogy a matematikusok szerint a negyedik hullám november végén, december elején tetőzhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!