Letartóztatták az olasz maffia több mint száz feltételezett tagját

2021. november 17. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz rendőrség kedden súlyos csapást mért a szervezett bűnözésre, a calabriai maffia ('Ndrangheta) egyik klánjának több mint száz feltételezett tagját vették őrizetbe. A 'Ndrangheta Mole nevű klánja ellen zajló nyomozás keretében a gyanúsítottakat Milánóban, Firenzében és Reggio Calabriában fogták el. Hat olasz állampolgárt pedig Svájcban sikerült őrizetbe venni – ismertette Bruno Megale, Reggio Calabria rendőrfőnöke.

„Európa egyik legkeményebb bűnszervezetét sikerült felszámolni” – idézte az olasz sajtó a rendőrfőnököt. Megale szerint a Mole klán nemcsak a nemzetközi drogkereskedelemből vette ki a részét, de a csalás, zsarolás és az adócsalás is tevékenységi körébe tartozott. Ezenfelül – mint azt Megale kiemelte – a klán a különböző gazdasági ágazatokban érvényesítette a 'Ndrangheta szabályait.

Gaetano Paci helyettes főügyész közlése szerint a 26 éves Rocco Mole vette át a klán irányítását, miután apja életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A nyomozók úgy tudják, a klán egy külön búvárt is foglalkoztatott, hogy a kikötőbe érkezés előtt a hajókról tengerbe dobott csempészett kábítószert kiemeljék a vízből.

A Gazzetta del Sud című helyi napilap szerint Rocco Mole fiatalkorúként három éven át részt vett egy programban, amely a maffiacsaládok gyerekeinek segít, hogy ne kerüljenek be a szervezett bűnözésbe. A CNews24 helyi lap pedig úgy tudja, hogy miután egy rivális klán meggyilkoltatta egyik nagybácsiját, Rocco Mole visszatért a bűnözéshez.

A 'Ndrangheta a világ egyik legbefolyásosabb maffiája. Domináns szerepet játszik a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben, de fegyverkereskedelemből, pénzmosásból és korrupcióból is származnak bevételei. Szakértők becslései szerint a bűnszövetkezet éves globális forgalma 50 és 100 milliárd euró között mozoghat. Tagjai száma pedig meghaladja a húszezret. A bűnszervezet ellen januárban már elkezdődött egy per, akkor háromszáz vádlott állt bíróság elé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!