A Földközi-tengerbe zuhant egy brit F–35-ös vadászrepülő

2021. november 17. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Földközi-tengerbe zuhant egy brit F–35-ös vadászrepülőgép szerdán. A baleset egy rutinművelet során történt – írja a BBC.

A pilóta katapultált, és biztonságban visszatért a Királyi Haditengerészet HMS Queen Elizabeth nevű repülőgép-hordozójára. A baleset kivizsgálása már megkezdődött – áll a védelmi minisztérium közleményében. Ez az első eset, hogy egy brit F–35-ös lezuhant.

A baleset nemzetközi vizeken történt szerda délelőtt 11 órakor. Más repülőgép nem volt érintett a balesetben. A Queen Elizabeth 18 darab F–35-ös vadászrepülőt szállított, ebből 8 a brit, 10 pedig az amerikai hadsereg kötelékéhez tartozik. Az elmúlt hat hónapban mintegy kétezer, nagyobb incidens nélküli fel- és leszállást hajtottak végre a Queen Elizabeth fedélzetén. Az ötödik generációs vadászbombázókat az amerikai Lockheed Martin gyártja, darabja nagyjából 92 millió fontba kerül.

Mivel más repülőgép nem volt érintett az esetben, és ellenséges akciók sem történtek a környéken, így a vizsgálat valószínűleg műszaki hibára vagy esetleges emberi mulasztásra fog összpontosítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!