Törökország megtiltja a szíriai, jemeni és iraki állampolgároknak, hogy Minszkbe repüljenek

2021. november 12. – 16:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Törökország megtiltotta, hogy szíriai, jemeni és iraki állampolgárok Fehéroroszországba repüljenek, ezzel azt próbálják elkerülni, hogy török szervezetek ellen szankciókat vezessenek be, amiért szerepet játszottak több száz közel-keleti ember érkezésében az EU lengyel–belarusz határára, írja a Guardian.

A 49%-ban állami tulajdonban lévő Turkish Airlines és a fehérorosz állami légitársaság, a Belavia megerősítette, hogy többé nem szállítja az említett országok állampolgárait Fehéroroszországba. Még azelőtt nyilatkoztak erről, hogy az EU által tervezett új szankciókat bejelentenék jövő hét elején.

Az EU azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy a világ háború sújtotta övezeteiből menekülőket arra ösztönzi, hogy Minszkbe repüljenek, majd megkönnyíti az utazásukat a lengyel határig. Csütörtökön késő este az ENSZ Biztonsági Tanácsában helyet foglaló amerikai és európai delegáció intézkedéseket sürgetett Fehéroroszország magatartása miatt, a migránsválságot „megrendezettnek” nevezve, és azzal vádolva Alekszandr Lukasenko elnök rezsimjét, hogy „politikai célokból” veszélybe sodorja az embereket.

Jelenleg több száz ember él a fehérorosz–lengyel határon egy sátortáborban, fagyközeli hőmérsékleten. Lengyelország több száz katonával megerősített rendkívüli állapotot rendelt el a határvidéken, és nem hajlandó beengedni a menekülteket.

A helyzet a fehérorosz határon lévő rögtönzött menekülttáborokban továbbra is szörnyű. Az Egészségügyi Világszervezet pénteki közleményében azt írta, hogy szakértői csoportja megállapította, hogy a fehérorosz–litván határon az emberek 60%-a valamilyen orvosi ellátásra szorul.

A Turkish Airlines és a Belavia légitársaságok tagadták, hogy bármilyen szerepet játszanának a Fehéroroszországba irányuló embercsempészetben. A Belavia azonban korábban azt nyilatkozta, hogy nem tagadhatja meg a jegytulajdonosoktól a repülés jogát, ha az okmányaik rendben vannak.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az EU-s intézkedések a lengyel–belarusz határon sikeresek, és megköszönte az érintett légitársaságoknak, hogy megtiltották a szíriai, jemeni és iraki állampolgároknak a Minszkbe utazást. Hozzátette, az EU készen áll arra, hogy a jövő héten elfogadja az ötödik szankciós intézkedéscsomagot a fehérorosz rezsim ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!