Csehországban fontolgatják a 150-es tempót, de csak bizonyos autópálya-szakaszokon

2021. november 12. – 11:51

Csehországban fontolgatják a 150-es tempót, de csak bizonyos autópálya-szakaszokon
Fotó: Armin Weigel / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az új cseh kormány arra készül, hogy bizonyos autópálya-szakaszokon 150 km/órára emelje a legnagyobb megengedett sebességet, írja a G7 a helyi sajtóra hivatkozva. Csehországban, Magyarországhoz hasonlóan, 130 km/óra a maximális autópálya-tempó, de sokan kérték az emelést, ott ez több éve fontos szakpolitikai kérdés.

A Babiš-kormány nem támogatta a tervet. A korábbi szakminiszter azzal érvelt, hogy az autópályákat úgy építették meg, hogy azokon 120-130-as sebességgel lehet biztonságosan közlekedni. Az októberi választásokon azonban vesztett a centrista ANO, a jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció lett a befutó. Ők újra napirendre tűzték a kérdést, és már az útszakaszokat is kiválasztották.

Hasonló kísérlet legutóbb Ausztriában volt. 2018 augusztusában Bécs és Salzburg között, az A1-es autópálya két, összesen százhúsz kilométeres szakaszán emelték a limitet 140-re, de másfél év elteltével visszaállították az eredeti rendet.

Az Európai Unióban három olyan tagállam van, ahol az autópályákon 130-nál gyorsabban lehet hajtani legálisan: Lengyelországban és Bulgáriában 140 km/óra a sebességhatár, és Németország még mindig a száguldozók Mekkája, ahol sokfelé csak ajánlás a 130-as tempó, amit nem kötelező betartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!