Nyilvános lehet Finnországban, hogy ki mennyit keres

2021. november 11. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A finn kormány egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely lehetővé tenné a munkavállalóknak, hogy megtudják egymásról, ki mennyit keres – írja a Reuters. A javaslat akkor engedne betekintést a fizetésekbe, ha felmerülne a diszkrimináció gyanúja. Az intézkedés célja az átláthatóságon túl a nők és a férfiak közötti fizetési különbségek megszüntetése.

A javaslatot munkáltatói és munkavállalói oldalról is kritizálják, a legfontosabb aggályuk, hogy még több feszültséget és konfliktust szülne a munkahelyeken. A balközép, ötpárti finn kormány miniszterelnöke, Sanna Marin szerint viszont ez mozdítaná elő leginkább a nemek közötti egyenlőséget.

„A kormány programjának egyik központi kérdése az igazságtalan fizetési egyenlőtlenségek megszüntetése” – mondta a Reutersnek Thomas Blomqvist egyenlőségi miniszter, aki arra számít, hogy a parlament még a 2023. áprilisi választások előtt elfogadja a törvényt.

Az OECD felmérése szerint a finn nők 2020-ban 17,2 százalékkal kerestek kevesebbet, mint a férfiak, ezzel Finnország a 37. helyen áll a nemek közötti egyenlőség listáján.

A nemek közötti egyenlőtlenségekről tavaly fogadtak el közös állásfoglalást az uniós tagállamok, Magyarország akkor ezt elutasította.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!