Elutasították a fideszes EP-képviselők, hogy a lengyel nők más országokban ingyen hozzáférhessenek az abortuszhoz

2021. november 11. – 16:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leszavazták a Fidesz EP-képviselői azt az állásfoglalási módosító javaslatot az Európai Parlamentben, amiben arra kérték az uniós tagállamokat, biztosítsák a nemzeti egészségügyi rendszerükön keresztül a lengyel nők számára az ingyenes és biztonságos abortuszhoz való hozzáférést.

Az állásfoglalást az Európai Parlament az egy éve bevezetett lengyel abortusztörvény alkalmából fogadta el a módosítóval együtt csütörtökön. Mint írják, Lengyelországban az EP szerint illegitim alkotmánybíróság a tavaly októberi ítéletével gyakorlatilag szinte teljes mértékben betiltották az abortuszt, „és ezzel nők egészségét és életét teszik kockára”, írja az MTI beszámolója.

Idén szeptemberben különösen nagy felháborodást keltett az az eset, amikor egy 30 éves lengyel nő szeptikus sokkban halt meg, mert orvosai az abortusztilalom miatt nem végezték el rajta az esetében életmentő abortuszt.

Az Európai Parlament felszólította a lengyel kormányt arra, hogy garantálja: több nő nem halhat meg Lengyelországban az abortusztilalom miatt,

és biztosítsák gyorsan és teljeskörűen az abortuszszolgáltatásokhoz való hozzáférést minden nő számára. Sajnálatukat fejezték ki azért, hogy az abortusztilalom miatt a lengyel nőknek külföldön vagy illegalitásban kell elvégeztetniük a terhességmegszakítást, a nőjogi aktivisták pedig egyre ellenségesebb és erőszakosabb környezetben kénytelenek dolgozni. Arra kérte az EP a lengyel hatóságokat, hogy biztosítsák a jogvédők véleménynyilvánításhoz való jogát, a rendvédelmi hatóságok pedig vonják felelősségre azokat, akik túlzott erőszakkal léptek fel az abortusztilalom ellen tüntetőkkel szemben.

Tüntetés Krakkóban november 7-én az abortusztilalom ellen – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP
Tüntetés Krakkóban november 7-én az abortusztilalom ellen – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP

Míg az állásfoglalás egészét 373-124 arányban szavazta meg az Európai Parlament, az ehhez kapcsolódó 11. paragrafust azonban csak szűkebb többségben támogatták a képviselők: 319 igen és 214 nem szavazat érkezett arra a javaslatra, hogy a tagállamokat felhívják a hatékonyabb együttműködésre,

„például azáltal, hogy a nemzeti egészségügyi rendszereken belül biztosítják a lengyel nők számára az ingyenes és biztonságos abortuszhoz való hozzáférést”.

Ez volt az a rész a javaslatból, amire a Fidesz és a KDNP EP-képviselői nemmel szavaztak, hasonlóan a kereszténydemokrata Európai Néppárt és a jobboldal szélén ülő képviselők többségéhez. A javaslatot a magyar képviselők részéről megszavazták a liberális Renew-frakcióba tartozó momentumos EP-képviselők, ahogyan a szociáldemokrata S&D képviselőcsoportjának DK-s tagjai, köztük Dobrev Klára is:

„A Fidesz ezzel nyíltan az abortuszszigorítás mellé állt annak ellenére, hogy bebizonyosodott, a múlt századi felfogású, bigott lengyel szabályok miatt halt meg egy nő”

– írta Facebook-posztjában Dobrev Klára. A képviselő szerint fel kell készülni arra, hogy „a Fidesz Magyarországon is hasonló abortuszszigorításra készül” – holott a gyerekvállalás magánügy, amit senkire nem lehet politikai akarattal rákényszeríteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!