Életfogytiglant kapott a holokauszt túlélőjének párizsi gyilkosa

2021. november 11. – 07:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Életfogytiglanra ítélték azt a 32 éves férfit, aki megölte a szomszédjában lakó, 85 éves Mireille Knollt. Az asszonyt – aki a holokauszt túlélője volt – 11 késszúrással ölte meg a támadója, miután társával betört a nő párizsi lakásába 2018-ban – írta a BBC.

A gyilkos társát 15 év börtönre ítélték.

Azt hitték, kincseket rejteget, hiszen zsidó

A támadás nagy visszhangot keltett Franciaországban, az antiszemitizmus erősödését látva a történtekben. A párizsi bíróság ítéletében külön is kitért arra, hogy az antiszemitizmus szerepet játszhatott a gyilkosságban, mert a tettesek a nő zsidó származása miatt meg voltak győződve arról, hogy kincseket rejteget otthonában.

Mireille Knoll halála után a gyász az erősödő antiszemitizmus elleni tiltakozássá nőtt 2018-ban – Fotó: Yann Castanier / Hans Lucas / AFP
Mireille Knoll halála után a gyász az erősödő antiszemitizmus elleni tiltakozássá nőtt 2018-ban – Fotó: Yann Castanier / Hans Lucas / AFP

A támadást még felkavaróbbá tette, hogy az elkövető jól ismerte Mireille Knollt: az asszony a gyilkos édesanyjának szomszédja volt, és sokszor vigyázott gyerekkorában későbbi támadójóra, Yacine Mihoubra, szinte nagymamája volt.

A bevándorló gyökerű tettesek egymást vádolták a gyilkossággal. A 25 éves tettestárs szerint Mihoub a gyilkosságkor azt kiáltotta, „Allahu akbar”.

A 2018-as gyilkosság előtt egy évvel a 65 éves, zsidó származású Sarah Halimit ölte meg egy másik férfi, szintén Allah dicséretét kiáltva, miközben a nőt kilökte egy ablakból. Az elkövetőt a bíróság nem ítélte börtönre, mert súlyos kannabiszfogyasztóként nem beszámíthatónak minősítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!