Legkésőbb 2040-ig kiszorítaná több ország, nagyváros és autógyártó is a fosszilis üzemanyagot használó járműveket

2021. november 10. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

A glasgow-i Cop26 klímacsúcson 24 ország és több nemzetközi autógyártó egyezséget kötött arról, hogy legkésőbb 2040-re befejezik a fosszilis üzemanyagot használó járművek gyártását, írja a Guardian. Az aláírók között olyan országok kormányai is szerepelnek, mint Nagy-Britannia, Kanada, Hollandia vagy Lengyelország, de a szomszédos országok közül Horvátország és Szlovénia is aláírta az egyezményt. Az Egyesült Államok, Kína, Franciaország és Németország viszont nincs az aláírók között.

Ott van viszont több ismert autógyártó is, mint például a Ford, a Mercedes vagy a Volvo, illetve az aláírók között több nagyváros, például New York, London és Barcelona is szerepel. Nem írta ugyan alá, de együttműködéséről biztosította a kezdeményezést a világ egyik legnépesebb országa, India is. A nagyobb gyártók közül például a BMW, a Toyota vagy a Volkswagen sem írta alá az egyezményt.

A cél egyébként az volt, hogy olyan megegyezést kössenek, amelynek értelmében 2035-re teljesen eltűnnek a fosszilisüzemanyag-meghajtású autók, amelyeknek a helyét olyan járművek veszik át 100%-ban, amelyeknek nincs károsanyag-kibocsátása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!