Feltételesen szabadlábra helyeznék Oscar Pistoriust, de előbb találkoznia kell lelőtt barátnője szüleivel

2021. november 08. – 21:35

Másolás

Vágólapra másolva

Reeva Steenkamp szülei hamarosan találkozhatnak Oscar Pistorius egykori paralimpikonnal, aki 2013-ban megölte a lányukat – írja a BBC. Pistorius azt mondta, hogy azt hitte, hogy Steenkamp egy betörő, ezért négyszer rálőtt egy zárt ajtón át.

2014-ben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt öt évet kapott, de az ítéletet 2015-ben felülvizsgálták, és végül 13 év és öt hónap börtönbüntetésre ítélték.

A dél-afrikai törvények szerint egy letöltendő büntetést feltételes szabadlábra bocsátásra válthatnak, ha az elítélt leülte a büntetése felét. Egy másik feltétel többek között az is, hogy az elítélt „elismerje a tettét és felvállalja a felelősséget”, így hogy ha erre a hozzátartozók igényt tartanak, akkor találkozhatnak az elítélttel, hogy a gyilkos bocsánatot kérhessen. A szülők jelezték, hogy élnének a lehetőséggel.

„June (Steenkamp édesanyja) mindig is mondta, hogy megbocsátott Oscarnak, de ez nem azt jelenti, hogy ne kéne fizetnie azért, amit tett. Barry (Steenkamp édesapja) még egy kicsit küzd ezzel, de ennek a megfelelő pillanatban kell hangot adnia”

– mondta Tania Koen, a szülők ügyvédje az SABC nevű köztévének.

Koen szerint egyáltalán nem biztos, hogy Pistorius korábban szabadulhat, egyelőre csak elérte a lehetőség időhatárát. A bíróságnak a továbbiakban meg kell vizsgálnia a börtönből és szakemberektől érkező jelentéseket. Ha kiengedik, akkor a büntetése hátralévő részét otthon kéne letöltenie, és rendszeresen jelentkeznie kéne a hatóságoknál.

Pistorius Reeva Steenkamp meggyilkolása előtt híres paralimpikon volt. 2012-ben paralimpiai bajnok volt, és ő volt az első paralimpikon, aki speciális protézisek segítségével elindult az olimpián.