UNESCO: Nőgyűlölők fenyegetik az újságírónők nagy részét

2021. november 7. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az UNESCO jelentése szerint 2020-ban 62 újságírót öltek meg azért, mert a munkáját végezte. 2006 és 2020 között több mint 1200 újságíró halt meg, tízből kilenc esetben a gyilkosok büntetlenül maradnak. Az újságírőnők a legfenyegetettebbek.

„Sok országban a korrupcióról, az emberkereskedelemről, az emberi jogok megsértéséről vagy a környezeti kérdésekről íródó cikkek már veszélybe sodorják az újságírók életét”

– idézi az UNESCO-jelentés az ENSZ főtitkárának, António Guterres-nek a szavait.

Guterres szerint az újságírókat számtalan más fenyegetés is éri, az emberrablástól, a kínzástól és az önkényes fogva tartástól a dezinformációs kampányokig és a zaklatásig, mostanában különösen a digitális szférában.

A női újságírók különösen veszélyeztetettek.

Az UNESCO legutóbbi tanulmánya szerint a megkérdezett újságírónők 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megfenyegették, megfélemlítették és sértegették őket az interneten munkájukkal kapcsolatban.

Az ENSZ Közgyűlés elnöke, Abdulla Shahid arra kéri a tagállamokat, ismerjék el, hogy a női újságírókat túl gyakran éri aránytalanul nagy fenyegetés.

Shahid szerint a fenyegetések nagy részét nőgyűlölők követik el, akik azt szeretnék elérni, hogy a nők számára ne legyen biztonságos az újságírás.

„Kollektív kötelességünk fellépni ez ellen. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy az újságírás továbbra is biztonságos legyen a nők számára, és vessünk véget a zaklatásnak és a fenyegetéseknek, amelyek őket célozzák”

– tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!