Lengyel egészségügyi minisztérium: Jogszerű az abortusz, ha az anya élete veszélyben van

2021. november 07. – 17:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország egészségügyi minisztériuma vasárnap azt az utasítást adta az orvosoknak, hogy a terhesség megszakítása jogszerű, ha a nő egészsége vagy élete veszélyben van, írja az AP News.

A szülészorvosoknak címzett dokumentum reakció egy 30 éves anya kórházi halálára, akinek 22 hetes terhességénél egészségügyi problémák merültek fel. A nő szeptemberben halt meg, de halála ebben a hónapban vált széleskörűen ismertté.

A dél-lengyelországi Pszczyna kórházának orvosai annak ellenére nem szakították meg a terhességet, hogy a magzatnak nem volt elég magzatvize a túléléshez, állítja a családja és egy ügyvéd. Az orvosokat felfüggesztették, az ügyészség pedig nyomozást indított.

Az emiatt feldühödött lengyelek a hétvégén országszerte nagyszabású tüntetéseket tartottak, és a nő haláláért a lengyel abortusztörvényt okolták. Nőjogi aktivisták szerint ez a törvény dermesztő hatással van az orvosokra ebben a túlnyomórészt római katolikus országban.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a törvénnyel összhangban van a terhesség megszakítása, ha a nő egészsége veszélyben van, még inkább, ha a nő élete veszélyben van. A magzatvíz idő előtti elvesztése esetére is tartalmaz útmutatást.

„Egyértelműen hangsúlyozni kell, hogy az orvosoknak nem szabad félniük attól, hogy nyilvánvaló döntéseket hozzanak. tapasztalatukból és a rendelkezésre álló orvosi ismeretekből fakadóan”

- mondta a minisztérium.

Egy évvel ezelőttig Lengyelországban a nők három esetben végezhettek abortuszt: ha a terhesség bűncselekményből, például nemi erőszakból eredt, ha a nő egészsége vagy élete veszélyben volt, vagy ha a magzat helyrehozhatatlan rendellenességei voltak. Ez utóbbi lehetőséget egy évvel ezelőtt megszüntették, amikor az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az ellentétes a lengyel joggal.

Kövess minket Facebookon is!