Biden kötelezővé tenné a nagyobb amerikai cégeknél az oltást, a bíróság szerint ez törvénytelen és blokkolja az elnöki ukázt

2021. november 07. – 08:49

Biden kötelezővé tenné a nagyobb amerikai cégeknél az oltást, a bíróság szerint ez törvénytelen és blokkolja az elnöki ukázt
Joe Biden a vakcinálás fontosságáról beszél a Fehér Házban, még augusztusban. Fotó: Jim Watson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága ideiglenesen blokkolta a Joe Biden elnök által kihirdetett szabályt, ami szerint a nagyobb amerikai vállalatok munkavállalóinak januártól kötelező lenne a koronavírus elleni oltás. A szabály az ország munkavállalóinak több mint kétharmadára vonatkozna, az elnök szerint a vírus terjedésének megállításában a nagy cégek dolgozóinak oltás-kötelezettsége fontos lépés lenne.

A törvény előírná, hogy a 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató magáncégek dolgozói teljes körűen beoltassák magukat a Covid-19 ellen, vagy hetente teszteljék őket, írja a BBC.

Csütörtökön jelentette be az elnök, hogy a nagyvállalatok alkalmazottait január 4-ig teljes körűen be kell oltani, az oltást „a járványból a legjobb kiútnak” nevezte.

Öt republikánus állam képviselői – Texas, Louisiana, Mississippi, Dél-Karolina és Utah –, valamint magáncégek és vallási csoportok viszont azonnal azzal vádolták Bident, hogy túllépte hatalmát, majd jogi kifogást nyújtottak be a tervezet ellen. A bíróság ezt megvizsgálva „súlyos törvényi és alkotmányos” problémákat talált, ezért egyelőre felfüggesztette az elnöki döntést, és hétfőig adott a Biden-kormányzatnak a válaszadásra, mit kezd ezzel a helyzettel.

Az amerikai munkaügyi minisztérium ügyvédje már reagált, Seema Nanda a BBC szerint azt mondta, hogy „teljesen készen állunk arra, hogy megvédjük ezt a tervezetet a bíróságon.”

Az oltáskötelezettség ellen érvelők üdvözölték a felfüggesztést, Jeff Landry louisianai államügyész a Twitteren azt írta, hogy a bíróság döntése az átmeneti felfüggesztésről „győzelem a munkahelyteremtőknek és az alkalmazottaik szabadsága szempontjából”.

Egyébként az Egyesült Államokban sok vállalkozás már most is megköveteli az alkalmazottak beoltását. A katonai és szövetségi vállalkozókra vonatkozóan is vannak követelmények.

Ám az ellenzők szerint nem felel meg az alkotmánynak, ha egy elnök ilyen átfogó országos szabályt ír elő.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom