Biden kötelezővé tenné a nagyobb amerikai cégeknél az oltást, a bíróság szerint ez törvénytelen és blokkolja az elnöki ukázt

2021. november 7. – 08:49

Biden kötelezővé tenné a nagyobb amerikai cégeknél az oltást, a bíróság szerint ez törvénytelen és blokkolja az elnöki ukázt
Joe Biden a vakcinálás fontosságáról beszél a Fehér Házban, még augusztusban. Fotó: Jim Watson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága ideiglenesen blokkolta a Joe Biden elnök által kihirdetett szabályt, ami szerint a nagyobb amerikai vállalatok munkavállalóinak januártól kötelező lenne a koronavírus elleni oltás. A szabály az ország munkavállalóinak több mint kétharmadára vonatkozna, az elnök szerint a vírus terjedésének megállításában a nagy cégek dolgozóinak oltás-kötelezettsége fontos lépés lenne.

A törvény előírná, hogy a 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató magáncégek dolgozói teljes körűen beoltassák magukat a Covid-19 ellen, vagy hetente teszteljék őket, írja a BBC.

Csütörtökön jelentette be az elnök, hogy a nagyvállalatok alkalmazottait január 4-ig teljes körűen be kell oltani, az oltást „a járványból a legjobb kiútnak” nevezte.

Öt republikánus állam képviselői – Texas, Louisiana, Mississippi, Dél-Karolina és Utah –, valamint magáncégek és vallási csoportok viszont azonnal azzal vádolták Bident, hogy túllépte hatalmát, majd jogi kifogást nyújtottak be a tervezet ellen. A bíróság ezt megvizsgálva „súlyos törvényi és alkotmányos” problémákat talált, ezért egyelőre felfüggesztette az elnöki döntést, és hétfőig adott a Biden-kormányzatnak a válaszadásra, mit kezd ezzel a helyzettel.

Az amerikai munkaügyi minisztérium ügyvédje már reagált, Seema Nanda a BBC szerint azt mondta, hogy „teljesen készen állunk arra, hogy megvédjük ezt a tervezetet a bíróságon.”

Az oltáskötelezettség ellen érvelők üdvözölték a felfüggesztést, Jeff Landry louisianai államügyész a Twitteren azt írta, hogy a bíróság döntése az átmeneti felfüggesztésről „győzelem a munkahelyteremtőknek és az alkalmazottaik szabadsága szempontjából”.

Egyébként az Egyesült Államokban sok vállalkozás már most is megköveteli az alkalmazottak beoltását. A katonai és szövetségi vállalkozókra vonatkozóan is vannak követelmények.

Ám az ellenzők szerint nem felel meg az alkotmánynak, ha egy elnök ilyen átfogó országos szabályt ír elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!