38 éve eltűnt nyugatnémet hegymászó maradványait találhatták meg a Sziklás-hegységben

2021. november 5. – 00:06

frissítve

38 éve eltűnt nyugatnémet hegymászó maradványait találhatták meg a Sziklás-hegységben
A Sziklás-hegység Coloradóban 2018-ban – Fotó: Patrick Gorski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Sziklás-hegység coloradói részén fekvő nemzeti parkban felfedezett emberi maradványokról azt gyanítják, hogy egy egykori nyugatnémet hegymászót találhattak meg, aki még 38 évvel ezelőtt tűnt el, jelentették be az AP szerint a park tisztviselői.

A Fort Collinsban élő, 27 éves Rudi Moder tapasztalt hegymászóként vágott neki egy téli túrának 1983. február 13-án. A szobatársa hat nappal később jelentette, hogy már vissza kellett volna érkeznie. A keresőcsapatok megpróbáltak a nyomára akadni, de több mint 30 centiméternyi friss hó akadályozta a kutatást. Négy nap alatt végül megtaláltak egy kanyon bejáratának közelében egy hóbarlangot, benne a férfi hálózsákjával és más felszereléssel.

Ennél többet azonban nem lehetett tudni a sorsáról, noha a lavina alá temetett emberek felkutatására kiképzett kutyával, helikopterrel is átfésülték a területet, később pedig tavasszal és nyáron is érkeztek a helyszínre keresőcsapatok.

Évtizedekkel később, 2020 augusztusában egy hegymászó emberi maradványokat talált egy lavina után. A nemzeti park tisztviselői azonban jelezték, hogy nem tudtak rögtön teljeskörű vizsgálatot végezni, mivel két kiterjedt erdőtűz elleni küzdelemre kellett koncentrálniuk az erőforrásaikat akkoriban. Utána pedig megint hó lepte be a 3500 méter magasan fekvő részt.

2021 nyarán azonban a járőrök átvizsgálták a területet, ahol síléceket, síbotokat, csizmákat és más olyan személyes tárgyakat is találtak, amelyek a feltételezésük szerint Moderé lehettek. Megpróbálták a fogak alapján azonosítani az emberi maradványokat, de nem tudták minden kétséget kizáróan igazolni, hogy Modert találták meg.

Az AP szerint a nemzeti park ennek ellenére is lezártnak tekinti az évtizedes ügyet, és felvette a kapcsolatot a német kormánnyal, hogy Németországba küldjék a maradványokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!