Kína kitiltotta területéről a tajvani miniszterelnököt és külügyminisztert

2021. november 5. – 16:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kína kitiltja az ország szárazföldi területéről, valamint Hongkongból és Makaóból mindazokat, akik elkötelezett hívei Tajvan függetlenségének, és büntetőeljárást is kilátásba helyezett ellenük. A pekingi kormányzat tajvani ügyekért felelős hivatala pénteki közleményében ismertette a szigorú intézkedéseket. A beutazási korlátozás a tajvani függetlenségi erők kemény magjához tartozónak tartottak családtagjaira is vonatkozik.

A közleményben ugyan senkit nem neveztek meg, de a hivatal szóvivője, Csu Feng-lien a „kisszámú keményvonalas szakadár” között említette Szu Ceng-csang tajvani miniszterelnököt, Jü Sji-kunt, a törvényhozó intézmény elnökét, valamint Joseph Vu külügyminisztert. A szóvivő szerint ők feszültségeket szítottak a Tajvani-szoros két oldala között, és rosszindulatú támadásokat intéztek Kína szárazföldi része ellen.

A szóvivő elmondta, hogy az érintettek és hozzátartozóik nem folytathatnak együttműködést a kínai szárazföldön működő vállalatokkal, illetve kínai állampolgárokkal. Hangsúlyozta: „Ők, hozzátartozóik, valamint a nekik anyagi támogatást biztosítók nem profitálhatnak többé a kínai szárazföldből”.

A pekingi intézkedéseket ugyanaznap jelentették be, amikor véget ért Tajvanon a demokratikus folyamatokba való külföldi beavatkozással foglalkozó EP-bizottság (INGE) háromnapos látogatása. A küldöttség tagjai pénteken kijelentették, hogy az Európai Parlamentnek fokoznia kellene a kapcsolattartást Tajvannal. Peking azonban elítélte a látogatást, és figyelmeztette az Európai Uniót, hogy a Kína és az EU közötti kapcsolatok fogják megsínyleni, ha Brüsszel nem hagy fel „a Tajvan függetlenségét propagáló, szakadár erőknek címzett, helytelen üzenetek” küldésével.

Tajvan elnöke korábban visszaszólt Kínának: nem kötnek kompromisszumot szabadság és szuverenitás terén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!