Tajvan elnöke visszaszólt Kínának: nem kötnek kompromisszumot szabadság és szuverenitás terén

2021. október 10. – 18:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Caj Jing-ven (Tsai Ing-wen) tajvani elnök egy vasárnapi nagygyűlésen adott választ Hszi Csin-ping kínai elnök szombati nyilatkozatára, „miszerint biztosan megvalósul Kína és Tajvan újraegyesítése”.

A France24 beszámolója szerint Caj arról beszélt a tajvani nemzeti nap alkalmából tartott rendezvényen, hogy nem hódolnak be Kínának.

„Nem szabad illúziókat táplálni azzal kapcsolatban, hogy a tajvaniak meghajolnának a nyomásnak” – mondta a Tajpej központjában lévő elnöki hivatal előtt tartott beszédében. „Továbbra is erősíteni fogjuk nemzetvédelmünket, és demonstrálni fogjuk eltökéltségünket, hogy megvédjük magunkat azzal szemben, hogy arra az útra kényszerítsék Tajvant, amelyet Kína kijelölt számunkra” – tette hozzá Caj. Szerinte azért van ez így, mert a Kína által kijelölt út nem kínál szabadságot, demokráciát, szuverenitást Tajvan 23 millió polgára számára.

A konfliktus éleződésének előzménye, hogy Kína vezetése Tajvan számára is a Hongkongból ismert „egy ország, két rendszer” modellt ajánlotta fel az országnak, ám ezt az összes jelentős tajvani párt elutasította, különösen a volt brit gyarmaton végrehajtott kínai biztonsági szigorítások után.

Caj vasárnap megismételte azt az ajánlatát, hogy egyenlő félként tárgyaljon Kínával. Peking korábban elutasította, hogy tárgyaljon vele, szeparatistának nevezve őt, aki nem hajlandó elismerni, hogy Tajvan az „egységes Kína” része. Caj határozott fellépése miatt Kína jelenleg nem ismeri el Tajvan kormányát. Az elnök ismét megerősítette, hogy Tajvan független ország, hivatalos nevén Kínai Köztársaság, amely nem fog kompromisszumot kötni szuverenitása és szabadsága terén.

Caj figyelmeztetett, hogy Tajvan helyzete „összetettebb és változékonyabb, mint az elmúlt 72 évben bármikor”, és hogy Kína rutinszerű katonai jelenléte az ország légvédelmi övezetében súlyosan érinti a nemzetbiztonságot és a repülésbiztonságot. Tajvan a demokrácia védelmének frontvonalában áll – tette hozzá.

„Minél többet érünk el, annál nagyobb nyomás nehezedik ránk Kína részéről. Ezért szeretném emlékeztetni minden polgártársamat, hogy nem engedhetjük meg magunknak azt a kiváltságot, hogy lankadjon az éberségünk” – figyelmeztetett az elnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!