Mexikóban lelepleztek egy droglabort, ahol 15 milliárd forintnyi kábítószert foglaltak le

2021. november 5. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

A mexikói hadsereg szintetikus kábítószerek készítésére használt laboratóriumot fedezett fel az északnyugati Sinaloa államban, és lefoglalt 118 kilogramm fentanilpasztát, ami az ország történetének legnagyobb fentanilfogása – írta az MTI.

Az elkobozott tiszta fentanil becsült értéke mintegy 47,2 millió dollár (14,585 milliárd forint).

A fentanil heroint és opioidot (szintetikus fájdalomcsillapítót) tartalmazó szintetikus kábítószer, amelyet elvben kizárólag orvosi kezelés során, erős fájdalmak enyhítésére használnak. Ez a drog a morfinnál százszor, a heroinnál pedig ötvenszer erősebb.

Az ügyben őrizetbe vették a Sinaloa drogkartell egyik vezetőjét, akit leginkább alvilági nevén, Mérnökként ismernek. Őrizetbe került négy társa is. Fegyvereket, lőszereket, kábítószert és külföldi valutát foglaltak le náluk. Várhatóan hamarosan vádat emelnek ellenük.

A hatóságok szerint a titkos laboratóriumban havonta akár 70 kilogramm fentanilpasztát is elő tudtak állítani, egy kilogramm pasztából pedig egymillió fentaniltabletta is készíthető.

A rettegett Sinaloa drogkartellt öt évig a Köpcös (El Chapo) néven ismert Joaquín Guzmán mexikói drogbáró vezette. A férfi jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!