Beperli a japán államot két halálraítélt a szerintük embertelen kivégzési gyakorlat miatt

2021. november 5. – 06:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két halálraítélt pert indított a japán állammal szemben, mert szerintük embertelen, hogy a kivégzésük idejét mindössze pár órával az esemény előtt közlik velük, írja az MTI. A két halálraítélt a gyakorlat megváltoztatását követeli, illetve kártérítést kérnek. Japánban a kivégzéseket akasztással követik el, és a halálraítéltnek csak pár órával a kivégzés előtt szólnak a pontos időpontról. Különböző emberi jogi szervezetek régóta kritizálják a japán gyakorlatot.

A pert indító halálraítéltek azt kifogásolják, hogy bejelentés és a kivégzés közti pár óra annyira rövid, hogy nincs lehetőségük kifogást emelni a kivégzés végrehajtása ellen. Mindezért 60 millió forintnak megfelelő jenre perlik az oszakai bíróságot.

Az egyik felperes ügyvédje szerint embertelen, hogy a halálraítéltek mindennap úgy kelnek fel, hogy az lehet az utolsó napjuk, és egyébként sem írja elő semmilyen törvény, hogy ezt az információt csak pár órával a kivégzés végrehajtása előtt közöljék az érintettekkel. Az ügyvéd szerint ez ellentétes a helyi büntető törvénykönyv rendelkezéseivel is.

Japánban jelenleg 112 rab van halálra ítélve, de már két éve nem történt kivégzés az országban. Az ország lakosságának nagy része egyébként támogatja a kivégzés intézményét, amit a legtöbb esetben gyilkosokra szabnak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!