Tálib támadásban sérült meg, Kabul elesése után elmenekült, egy baszk csapat fogadta be az afgán paralimpikont

2021. november 5. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy baszk kosárlabdacsapat fogadott be két parasportolót, miután el kellett hagyniuk szülőföldjüket, Afganisztánt. Egyiküknek évekkel ezelőtt, egy tálib támadás során sérült meg a gerince, ezért veszélyesnek érezte volna, ha az országban marad. Most Spanyolországban próbálnak új életet kezdeni. A Deutsche Welle riportja.

Nilofar Bayat afgán paralimpikon. Még gyerek volt, amikor egy tálib támadás miatt meghalt a bátyja, és az ő gerince is ekkor sérült meg. Kabul elesése után már nem volt biztonságban Afganisztánban, ahogy ő fogalmaz:

„Tudom, milyen veszélyesek a tálibok, mert egyszer már megváltoztatták az életemet, a családom életét, és mindannyiunknak komoly fájdalmat okoztak. Ezért nem akartam másodszor is kockáztatni, hogy ott maradjak.”

Élete legnehezebb döntését meghozva a férjével együtt hagyták ott az otthonukat, a családjukat, mindenüket. Spanyolországban egy baszk, főleg férfiakból álló parakosárcsapat fogadta be őket. Csapattársaik nem csak a pályán, azon kívül is segítik a beilleszkedésüket.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!