A francia Becsületrend legmagasabb fokozatával tüntették ki Angela Merkelt

2021. november 4. – 05:45

frissítve

A francia Becsületrend legmagasabb fokozatával tüntették ki Angela Merkelt
Angela Merkel és Emmanuel Macron – Fotó: Philippe Desmazes/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia államfő a legjelentősebb francia állami kitüntetés, a Becsületrend legmagasabb fokozatával, a Nagykereszttel tüntette ki a hivatalából tizenhat év után távozó Angela Merkel német kancellárt, akit búcsúlátogatáson fogadott szerda este a burgundiai Beaune-ban, írja az MTI.

„Angela! Angela! Bravo! Danke Mutti!” – kiáltották az emberek a több száz fős tömegből az egyik leghíresebb francia borvidék központjában, amikor a két vezető megérkezett a Merkel tiszteletére adandó díszvacsorára.

Az elnök a vacsora előtt a városházán tüntette ki a kancellárt. Az elismerés, amelyet elődei közül Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Kohl és Gerhard Schröder is megkapott, az elnöki hivatal szerint az Angela Merkel által is ápolt szoros francia–német barátságot testesíti meg.

„Kancellárságod alatt Franciaország megismert és megszeretett téged. Az első években Jacques Chirackal dolgoztál együtt, aztán Nicolas Sarkozyvel abban a küzdelemben, amely a pénzügyi válsággal szemben és az eurózóna integritásának megtartásáért folyt, majd Francois Hollande-dal, amikor a terrorizmussal és a migrációs válsággal kellett szembenéznetek. Mi pedig a pandémiát küzdöttük végig együtt, és próbáltuk előbbre vinni Európát számos ügyben, egyre bizonytalanabb geopolitikai helyzetben” – mondta a francia elnök.

„Neked köszönhetően Európa ebben az időszakban végig egységes maradt e megrázkódtatások ellenére. Nagyszerű és kivételes európai életpálya a tiéd”

– tette hozzá.

„Köszönet, hogy elfogadtad azt a heves elnököt is, aki mindent fel akart forgatni, köszönet az irányomban tanúsított türelmedért és jóindulatodért” – mondta Emmanuel Macron.

Angela Merkel azt mondta: „Az volt a jó ezekben a (francia) elnökökben, hogy értékeink közösek voltak, még ha ötleteink eltérőek is gyakran az elején. Általában sikerült összefognunk, és együtt többet tennünk annál, mint amit egyedül tudtunk volna csinálni.”

Az ünnepség végén Angela Merkel megölelte Emmanuel Macront, aki egyebek mellett azt az okmányt adta ajándékba a német kancellárnak, amely igazolta első hivatalos látogatását Franciaországba, 1990-ben egy keletnémet delegáció helyettes szóvivőjeként.

Tizenhat évvel ezelőtt még Németországban is zavart keltett, hogy a történelemben először egy nő lett az ország kancellárja. Merkel a fél életét az NDK-ban élte le, aztán szorgalommal, kitartással, lépésről lépésre jutott fel a férfiak által dominált politika csúcsára. Ellenfelei kezdetben nem sok jövőt jósoltak neki. Később ő lett a demokratikus világ egyik legbefolyásosabb vezetője, akinek politikusi érdemei előtt mindenki meghajol, még ha tevékenységét sok hiba és következetlenség is szegélyezte. Merkel négy kancellári ciklusát lehetetlen tömören összefoglalni, ebben a cikkben pályája néhány fontos csomópontjáról olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!