Jönnek a békés célú orosz–magyar űrmissziós projektek, köztük egy olyan, amit Trabantnak hívnak

2021. november 3. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

Hogy vajon az a közös űrrepülési terv szökkent-e szárba Oroszországgal Orbán Viktor keddi, Magyar Közlönyben megjelent határozatával, amiről nemrég Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt a Világgazdaságnak, és amiről 2019 óta beszélnek a Roszkoszmosszal, nos, ezt nem tudni biztosan, de az biztos, hogy Orbán Viktor felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy járjon el a

Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között a világűr békés célú kutatása terén megvalósuló „Csibisz–AI”, „Obsztanovka–2” és „Trabant” közös magyar–orosz űrmissziós projektekben való együttműködés kialakításáról szóló megállapodás létrehozásában.

Már magában figyelemre méltók az elnevezések, bár a Magyarországon elterjedt, keletnémet eredetű Trabant kakukktojásnak tűnik. Ahogy azonban a nevek, úgy a projektötletek sem tűnnek újnak, mert az Űrvilág már 2016–2018 körül beszámolt arról, hogy ezek olyan űrkísérletek lesznek, amikben egy ún. SAS–3 műszert és más magyar berendezéseket is használni fognak.

Magyarország 2024-ben vagy 2025-ben magyar űrhajóst küldene az űrbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!